Implikasi Strategi Pemasaran

Pelaksanaan strategi pemasaran dapat meningkatkan keuntungan perniagaan kerana implikasi terhadap semua aspek operasi syarikat. Strategi pemasaran memusatkan perhatian syarikat pada segmen pasar sasaran tertentu dan menjelaskan dengan jelas ciri-ciri produk apa yang diperlukan untuk berjaya memenuhi keperluan pelanggan. Fokus ini menghilangkan operasi marginal yang tidak menyumbang kepada pertumbuhan perniagaan dan mempromosikan pendekatan yang ramping terhadap perniagaan syarikat.

Pelanggan

Implikasi utama strategi pemasaran adalah orientasi terhadap memenuhi kebutuhan pelanggan yang menghasilkan peningkatan kepuasan pelanggan. Setelah anda mengenal pasti pasaran sasaran anda dan ciri-ciri pelanggan sasaran anda melalui tinjauan dan kajian pasaran, anda dapat memberi tumpuan kepada strategi untuk melayani pelanggan anda lebih baik daripada persaingan anda. Kesan pelanggan syarikat anda bertambah baik dengan fokus ini, dan imej anda di pasaran menjadi lebih positif. Strategi pemasaran semacam itu dirancang untuk mendapatkan pelanggan baru ketika anda membina reputasi yang lebih baik.

Produk

Strategi pemasaran mempunyai implikasi penting untuk reka bentuk dan promosi produk. Setelah anda mengetahui kehendak pelanggan anda, anda harus memastikan bahawa ciri produk memenuhi keperluan mereka atau mengubah reka bentuk untuk menambahkan ciri yang sesuai. Daripada meyakinkan pelanggan untuk membeli produk yang anda ada, anda menawarkan produk yang mereka perlukan dan mempromosikan ciri yang mereka mahukan. Strategi pemasaran yang difokuskan pada penawaran produk yang sesuai dengan pasaran sasaran anda mempromosikan inovasi dan meningkatkan kualiti produk. Strategi pemasaran kemudian menetapkan bahawa anda menjalankan iklan yang mempromosikan sifat inovatif dan kualiti produk anda yang tinggi.

Persembahan

Dengan kepuasan pelanggan yang meningkat dan produk inovatif berkualiti tinggi, syarikat anda dapat meningkatkan penjualan dan keuntungan. Strategi pemasaran anda memproyeksikan peningkatan permintaan berdasarkan kajian pasar dan memungkinkan anda merancang produksi untuk memenuhi permintaan tersebut. Pada masa yang sama, strategi pemasaran anda mengenal pasti harga yang bersedia dibayar oleh anggota pasaran sasaran untuk produk yang baru disemak semula. Strategi pemasaran yang dilaksanakan dengan baik membolehkan anda merancang peningkatan produksi dengan yakin sambil mengurangkan kos dengan menghilangkan ciri produk mahal yang tidak dihargai oleh anggota pasaran sasaran anda. Hasilnya adalah peningkatan prestasi syarikat.

Pekerja

Bagi pekerja, pelaksanaan strategi pemasaran yang berkesan bermaksud bekerja untuk syarikat yang lebih berjaya. Prestasi syarikat yang lebih baik meningkatkan semangat pekerja, dan produk berkualiti tinggi menghasilkan komitmen yang tinggi terhadap organisasi. Strategi pemasaran yang berorientasikan pelanggan memberikan kepuasan kerja kepada pekerja ketika mereka berurusan dengan pelanggan yang mempunyai pengalaman positif dengan produk syarikat dan dalam perkhidmatan pelanggan. Suasana seperti ini mendorong semangat berpasukan dan kerjasama pekerja yang sangat baik untuk mencapai objektif syarikat yang bercita-cita tinggi.