Strategi Pelancaran Produk Baru

Pelancaran produk baru yang berjaya memerlukan penyelidikan, perancangan dan pasukan pemasaran yang mahir dan berpengetahuan. Produk mesti memenuhi keperluan pengguna dan memberikan hubungan emosi melalui janji dan jenamanya. Perniagaan sering membuat kesilapan dalam memberikan produk baru kepada pengguna tanpa kajian atau perancangan strategik yang mencukupi. Pengguna yang bijak sekarang ini menuntut produk yang memuaskannya dalam pelbagai tahap termasuk kualiti, harga, status dan fungsi. Siapkan strategi pelancaran produk baru untuk peluang kejayaan terbaik dengan produk baru anda.

Tujuan

Tujuan utama pelancaran produk adalah pertumbuhan perniagaan. Perniagaan mesti menguasai konsep dan proses pelancaran produk untuk membolehkan pertumbuhan dengan berjaya memperkenalkan produk baru ke pasaran. Pelancaran produk membina penjualan dan pendapatan melalui pengembangan asas pelanggan. Dengan memperkenalkan produk baru, perniagaan dapat menargetkan pasar pelanggan yang sebelumnya belum dimanfaatkan. Pertumbuhan yang dihasilkan membolehkan perniagaan mengambil pekerja jualan dan sokongan tambahan.

Tahap

Strategi pelancaran produk menentukan beberapa peringkat pelancaran termasuk pengembangan, pengujian dalaman, ujian luaran, objektif dan penetapan tujuan, penentuan kedudukan, pengembangan kegembiraan dan waktu acara. Pasukan reka bentuk mesti mengembangkan produk yang sesuai dengan keperluan pelanggan dan berusaha untuk memenuhi keperluan ini dengan pasti. Tahap objektif dan penetapan matlamat melibatkan menetapkan tujuan penjualan dan pendapatan untuk acara pelancaran untuk tarikh yang akan datang.

Pasukan pemasaran meletakkan produk relatif kepada persaingan dan memulakan taktik pemasaran yang dirancang untuk membina kegembiraan. Acara pelancaran mesti berlangsung pada masa yang sesuai untuk memaksimumkan penjualan. Sebagai contoh, aksesori renang mesti mempunyai tarikh pelancaran musim bunga atau awal musim panas, dan papan salji teknologi baru semestinya dilancarkan pada musim gugur atau awal musim sejuk.

Posting Acara

Strategi pelancaran produk baru yang komprehensif menyediakan rancangan untuk mengekalkan momentum yang diperoleh semasa aktiviti pra-pelancaran dan acara pelancaran. Pelan ini mungkin terdiri daripada kempen promosi pasca pelancaran dan insentif pelanggan, serta sketsa maklumat mengenai sejarah perkembangan produk, cabaran yang harus diatasi sepanjang perjalanan dan pelajaran yang dapat diambil. Orang sering senang membaca mengenai perincian pembangunan produk baru dan anekdot dapat memperoleh kepercayaan dan kesetiaan pengguna.

Pertimbangan

Pertimbangkan jika menambahkan produk ke barisan semasa akan meningkatkan ekuiti jenama atau mengurangkannya. Ekuiti jenama adalah aset tidak ketara yang ditadbir oleh persepsi pengguna terhadap keseluruhan jenama syarikat. Memperkenalkan produk yang tidak selaras dengan objektif dan visi perniagaan boleh mengurangkan ekuiti jenama, menyebabkan pelanggan mundur dari jenama sepenuhnya. Jadikan nilai tawaran produk baru bersamaan dengan produk semasa atau sesuai dengan tema produk.

Perangkap

Pelancaran produk yang tidak dirancang dengan baik mungkin tidak mempunyai sokongan tenaga penjualan atau kesedaran pelanggan yang mencukupi untuk berjaya. Elakkan membina kegembiraan palsu pada pengguna mengenai produk berkualiti rendah. Ini menyebabkan pelanggan hilang kepercayaan dan keyakinan terhadap perniagaan secara keseluruhan. Kegagalan mengekalkan momentum awal boleh mengakibatkan penurunan penjualan produk yang tidak dapat dipulihkan dan pengaruh jenama positif.