Cara Menulis Laporan Kelayakan Memulakan Ladang Ikan Skala Kecil

Laporan kelayakan datang pada akhir kajian kemungkinan. Oleh itu, untuk memahami penulisan laporan kebolehlaksanaan adalah penting untuk memahami apakah kajian kelayakan tersebut.

Kajian Kebolehlaksanaan Perniagaan

Kajian kebolehlaksanaan perniagaan apa pun pada dasarnya adalah analisis seberapa besar kemungkinan projek tersebut akan berjaya, apabila semua faktor yang relevan telah dipertimbangkan. Bahagian terakhir sangat penting: untuk mengatakan bahawa kajian kelayakan adalah sah, ia harus mengambil kira semua faktor yang dapat mempengaruhi hasil projek. Biasanya, mereka dikelompokkan menjadi faktor politik, faktor teknikal, faktor ekonomi, faktor penjadualan, faktor undang-undang, dan sebagainya, bergantung pada ciri-cirinya.

Sebelum wang dan masa dapat dilaburkan dalam sebuah projek, kajian kelayakan harus dilakukan, dan laporan kelayakan ditulis. Pengurus projek kemudian akan mengkaji laporan kemungkinan dan menentukan positif dan negatif projek dan sama ada masuk akal untuk membuat pelaburan di dalamnya atau sama ada ia harus ditangguhkan atau diubah.

Contoh Kajian Kebolehlaksanaan

Sebagai contoh, mari kita ambil syarikat yang sedang mempertimbangkan penempatan semula ibu pejabatnya. Amazon, pasar dalam talian terbesar, sejak kebelakangan ini menjadi berita kerana mempertimbangkan pelbagai bandar besar untuk ibu pejabatnya. Sebelum akhirnya dapat menetap di markas baru, pihaknya harus melakukan kajian kemungkinan dan mempertimbangkan berbagai faktor untuk mengetahui apakah penempatan semula itu masuk akal atau tidak.

Beberapa faktor ini merangkumi kos buruh dan material dari penempatan semula. Pekerja akan terganggu oleh penempatan semula itu, dan oleh itu perkara itu harus diambil kira. Juga, pendapat masyarakat mengenai penempatan semula serta kesan sosial, undang-undang, ekonomi, dan politiknya harus dipertimbangkan. Semua faktor ini sangat penting dalam menentukan sama ada pemindahan ibu pejabat ke bandar tertentu masuk akal.

Matlamat Kajian Kebolehlaksanaan

Kajian kebolehlaksanaan akan menguji sama ada sesuatu itu dapat dilaksanakan atau tidak. Sesuatu itu boleh menjadi projek, perniagaan baru, atau sesuatu yang semudah idea. Inti dari kajian kemungkinan tidak memberitahu anda apa yang boleh berlaku dengan betul sekiranya anda meneruskan projek ini; kajian kemungkinan mengkaji apa yang mungkin salah dan adakah, setelah mempertimbangkan semua kemungkinan negatif, masih masuk akal untuk menyelesaikan projek ini. Kajian kebolehlaksanaan juga bagus untuk mendapatkan dana kerana laporan yang menunjukkan bahawa sesuatu projek itu dapat dilaksanakan akan mendorong keyakinan pada calon pelabur dan pemiutang dan mempermudah mendapatkan dana dari mereka.

Unsur-unsur Kajian Kebolehlaksanaan

Kajian kebolehlaksanaan bukanlah satu tindakan besar. Sebaliknya, ada komponen untuk itu, dan setiap komponen berkenaan dengan satu perkara pada satu masa.

Huraiannya

Ini adalah susun atur. Ia menerangkan perniagaan dan apa yang ditawarkannya dari segi produk dan perkhidmatan. Ini juga menerangkan bagaimana perniagaan akan menyediakan produk dan perkhidmatannya.

Kebolehlaksanaan Pasaran

Ini adalah gambaran industri di mana projek itu akan dilaksanakan; pasarannya. Ia membincangkan potensi semasa dan masa depan, persaingan yang akan dihadapi oleh projek, anggaran penjualan, dan sebagainya.

Kelayakan Teknikal

Ini semua mengenai bagaimana kemungkinan. Bagaimana projek akan menyampaikan apa yang ingin disampaikan? Bagaimana perniagaan akan memberikan produk dan perkhidmatannya? Ini termasuk pembuatan, pengangkutan, teknologi yang diperlukan, tenaga kerja, dan bahan mentah, antara lain.

Kelayakan Kewangan

Ini semua berkaitan dengan aspek wang projek. Berapa banyak dana yang diperlukan oleh projek itu? Dari mana dana akan datang? Berapa banyak pulangan pelaburan yang diharapkan? Semua soalan ini dan banyak yang lain akan dijawab melalui kajian kemungkinan kewangan.

Kebolehlaksanaan Organisasi

Ini adalah bahagian kajian yang berkaitan dengan struktur undang-undang dan korporat projek baru. Ini merangkumi banyak maklumat mengenai orang-orang di belakang projek, termasuk latar belakang dan set kemahiran yang mereka miliki untuk menghidupkan projek ini.

Kajian Kelayakan Penternakan Ikan

Penternakan ikan juga dikenali sebagai akuakultur dan merupakan perniagaan besar. Dengan bertambahnya peluang di ladang. Terdapat permintaan ikan yang meningkat sebagai sumber makanan kerana sifatnya yang sihat. Penternakan ikan kecil juga cukup mudah untuk dimulakan kerana anda tidak memerlukan banyak keperluan dan anda juga tidak perlu pelaburan sederhana.

Kajian kelayakan penternakan ikan akan melihat daya maju ladang; berapa kos untuk disiapkan; dan juga betapa menguntungkannya. Laporan kelayakan harus mengandungi elemen perniagaan ideal tertentu.

Pengenalan Laporan

Ini adalah ringkasan keseluruhan projek. Anda boleh mulakan dengan membincangkan kepentingan umum penternakan ikan berskala kecil. Anda boleh membincangkan bagaimana penternakan ikan akan memberi manfaat kepada anda secara individu, serta bagaimana ia dapat memberi manfaat kepada masyarakat secara keseluruhan. Juga, bincangkan bagaimana anda akan melaksanakan projek ini.

Huraian Laporan

Bahagian ini seperti pengembangan pada pengenalan, tetapi dengan melihat lebih mendalam beberapa butiran utama. Anda boleh membincangkan lokasi tertentu di mana anda akan melaksanakan projek tersebut, serta jumlah wang yang diperlukan untuk menyiapkannya; dan juga bagaimana anda mengharapkan untuk mengumpulkan wang itu. Pada ketika ini, anda boleh bercakap mengenai misi projek, dan juga visi. Anda juga boleh menulis mengenai sejarah dan latar belakang projek dan motivasi anda di sebalik keinginan anda untuk memulakan perniagaan ini.

Huraian Pasaran

Ini semua mengenai bagaimana anda akan menjual ikan anda. Mulakan dengan menentukan industri di mana anda akan beroperasi dan di mana anda sesuai dengan industri tersebut. Contohnya, adakah anda akan menjual ikan anda secara borong? Atau runcit? Anda juga harus memiliki keterangan yang jelas mengenai pasar sasaran Anda dan bagaimana Anda berencana untuk mencapai pasar tersebut, serta strategi pemasaran yang akan Anda gunakan.

Penerangan Produk

Bercakap tentang jenis ikan yang akan ada di ladang anda. Bagaimana anda akan harganya? Apa yang mendorong anda memilih spesies tersebut? Apakah kelebihan daya saing anda dengan campuran spesies anda?

Rancangan Organisasi

Apakah struktur undang-undang perniagaan anda? Adakah ia menjadi hak milik tunggal? Perkongsian? Apa lesen dan izin yang anda perlukan untuk menjalankan perniagaan? Bagaimana dengan kakitangan? Apa kemahiran khas yang mereka perlukan? Bagaimana anda akan mengaturnya?

Rancangan Pemasaran

Anda mungkin telah menerangkan strategi pemasaran yang ingin anda gunakan, tetapi anda sekarang perlu mempunyai rancangan yang kuat untuk strategi tersebut. Penyelidikan pasaran perlu dirancang secara terperinci. Anda perlu mengetahui pelbagai segmen pasaran yang tersedia untuk anda dan bagaimana mereka berbeza antara satu sama lain dari segi pendapatan, gaya hidup, dan perbelanjaan. Anda perlu menggariskan strategi yang akan anda gunakan untuk memasarkan setiap segmen ini, sehingga anda dapat menyelesaikan masalah mereka dan kelebihan anda daripada pesaing anda.

Pengurusan Kewangan

Dari manakah modal untuk ternakan ikan itu berasal? Bagaimana anda akan menggunakan modal itu? Apa keuntungan yang anda harapkan dan bagaimana anda akan melaburkannya kembali ke dalam perniagaan? Bagaimanakah anda mencegah kerugian daripada berlaku - atau, sekurang-kurangnya untuk mengurangkan kerugian ketika berlaku? Anda boleh menyewa akauntan profesional untuk membantu anda dalam bahagian ini.

Kesimpulan Laporan

Bahagian ini mempunyai kesimpulan dan cadangan anda untuk menjalankan atau tidak projek tersebut.

Original text