Kebaikan dan Keburukan Ujian Pekerja

Subjek ujian dadah di tempat kerja adalah kontroversi bagi perniagaan. Terdapat banyak hujah yang menyokong kedua-dua belah perdebatan. Sebilangan pemilik perniagaan merasakan mereka mempunyai hak untuk menguji pekerja secara rawak untuk penggunaan dadah terlarang, sementara yang lain menganggapnya tidak perlu jika mereka mengambil pekerja yang tepat.

Kebaikan Ujian Dadah di Tempat Kerja

Pekerja yang menyalahgunakan dadah menimbulkan risiko keselamatan di tempat kerja. Perniagaan sering menghadapi pendedahan yang lebih tinggi terhadap tanggungjawab kerana kemalangan kerja yang berkaitan dengan dadah. Menurut Jabatan Tenaga Kerja Amerika Syarikat, 10 hingga 20 peratus pekerja AS yang terlibat dalam kemalangan maut di tempat kerja didapati positif dadah dan alkohol. Majikan sering menolong pekerja yang ditangkap menyalahgunakan dadah dengan memasukkannya ke dalam program pemulihan dengan perbelanjaan syarikat. Ini memberi keuntungan kepada majikan yang dapat menggunakan pekerja berpengalaman (setelah menyelesaikan program pemulihan) tanpa perlu mengambil dan melatih seseorang yang baru. Pekerja mendapat faedah dari kebebasan dari penagihan dadah serta kewangan, emosi, dan rohani.

Kekurangan Ujian Dadah di Tempat Kerja

Ujian dadah di tempat kerja secara rawak dapat memupuk rasa tidak senang di kalangan pekerja yang merasakan amalan ini melanggar hak mereka untuk privasi, selain memberi kesan negatif terhadap produktiviti dan menelan belanja perniagaan yang hilang. Pekerja yang menentang ujian dadah di tempat kerja sering mengancam untuk menuntut majikan mereka atas pelanggaran. Walaupun penggugat kehilangan kes itu, perniagaan masih akan kehilangan wang dari waktu henti yang diperlukan untuk melawan kes dan yuran peguam. Melaksanakan program pengujian ubat secara rawak boleh menelan belanja ribuan dolar dan tidak ada yang positif.

Ujian Kemerosotan

Ujian kemerosotan memberikan alternatif yang mungkin untuk ujian dadah di tempat kerja yang boleh mengakhiri perdebatan pengujian dadah. Ujian ini boleh terbukti lebih berkesan daripada ujian ubat rawak kerana mereka menguji keadaan semasa seseorang. Ujian penurunan kognitif mengukur fungsi otak, seperti koordinasi tangan-mata, waktu reaksi, kemampuan membuat keputusan cepat, dan petunjuk kemampuan kognitif lain. Teknik lain yang muncul termasuk ujian okular yang mengukur pergerakan mata kecil untuk menentukan sama ada seseorang itu mengalami gangguan, dan ujian ketangkasan yang mengukur pergerakan dan menggunakan metrik untuk mengira tahap penurunan.