Senarai Objektif Prestasi Bukan Kewangan

Sebagai pemilik perniagaan, anda ingin mengembangkan syarikat anda dan meningkatkan penjualan. Walaupun matlamat kewangan sangat penting, terdapat banyak faktor lain yang mempengaruhi prestasi perniagaan. Objektif bukan kewangan , seperti yang berkisar pada kesetiaan pelanggan, kesejahteraan pekerja, produktiviti pekerja dan jumlah pengeluaran juga penting. Faktor-faktor ini mempunyai kesan langsung terhadap prestasi dan pendapatan syarikat anda.

Matlamat Berorientasikan Pelanggan

Tujuh dari 10 orang Amerika sanggup menghabiskan hingga 17 peratus lebih banyak dengan jenama yang memberikan perkhidmatan terbaik, menurut tinjauan oleh American Express. Millennials yang mendapat perkhidmatan hebat akan berkongsi pengalaman mereka dengan 17 orang secara purata. Perkhidmatan pelanggan yang lemah, sebaliknya, cukup alasan untuk 33 peratus pembeli menukar jenama.

Bagaimana perniagaan anda mengukur kepuasan pelanggan? Bagaimana dengan kadar pemerolehan dan pengekalan pelanggan? Adakah kakitangan anda meluangkan masa untuk memeriksa pelanggan baru, menjawab pertanyaan pelanggan dan memenuhi pesanan mereka secara profesional? Sekiranya tidak, anda akan kehilangan perniagaan berpotensi.

Kita hidup dalam era yang berpusatkan pelanggan. Tidak kira apa pun jenis perniagaan dan perniagaan anda, kepuasan pelanggan adalah yang terpenting. Pembeli mempunyai lebih banyak pilihan berbanding sebelumnya. Sekiranya anda gagal memenuhi keperluan dan harapan mereka, mereka akan menemui pesaing anda.

Matlamat Prestasi Pekerja

Pekerja anda adalah aset terbesar anda. Tanpa mereka, anda tidak akan dapat menjalankan perniagaan anda dengan lancar, memenuhi keperluan pelanggan dan, akhirnya, menghasilkan penjualan. Pastikan anda mempunyai sistem untuk mengukur prestasi dan produktiviti pekerja .

Contohnya, anda dapat memantau kecekapan, kualiti dan kuantiti kerja mereka. Pekerja yang baik tidak membuang masa atau usaha. Mereka memastikan memenuhi tarikh akhir tanpa mengorbankan kualiti kerja. Mereka juga mengembangkan penyelesaian kreatif untuk mengurangkan risiko, mengurangkan biaya dan meningkatkan kepuasan pelanggan.

Bergantung pada sifat perniagaan anda, cuba tentukan seberapa kerap pertanyaan pelanggan diberikan pada kenalan pertama. Minta pelanggan anda menilai pengalaman mereka di kedai dan dalam talian. Pantau jumlah penjualan yang dibuat oleh setiap pekerja dan cuba tingkatkan angka tersebut. Melabur dalam latihan pekerja dan dorong pasukan anda untuk terus belajar.

Penglibatan dan Kepuasan Pekerja

Pekerja yang gembira akan melakukan yang terbaik untuk membantu perniagaan anda berkembang. Mereka akan pergi dan balik untuk memastikan kepuasan pelanggan, memenuhi tarikh akhir dan menepati jangkaan anda. Syarikat yang mempunyai pekerja yang terlibat adalah 17% lebih produktif dan mempunyai kadar ketidakhadiran 41 peratus lebih rendah daripada syarikat yang berpindah. Mereka juga melaporkan sehingga 20 peratus lebih banyak penjualan dan 21 persen keuntungan lebih besar.

Sebagai pemilik perniagaan, adalah tanggungjawab anda untuk memastikan bahawa kakitangan anda berpuas hati dan bekerja di tempat kerja. Lakukan tinjauan dan tinjauan untuk mengukur kepuasan mereka. Bincangkan dengan setiap pekerja secara individu untuk mengetahui apa yang mereka harapkan dan apa yang boleh diperbaiki. Minta dan berikan maklum balas, menunjukkan rasa empati dan memberi penghargaan kepada pekerja anda atas kerja keras mereka.

Matlamat Operasi Dalaman

Operasi perniagaan anda mempunyai kesan langsung terhadap kesihatan keseluruhan syarikat. Bergantung pada industri anda, pertimbangkan untuk mengukur jumlah pengeluaran, tahap inventori, penggunaan bahan, produktiviti mesin, kadar penggunaan produk baru dan metrik lain. Faktor-faktor ini dapat membantu anda menentukan apa yang anda lakukan dengan baik dan apa yang boleh diperbaiki.

Contohnya, penggunaan bahan pelacakan akan memberi anda pemahaman yang lebih baik mengenai kos yang dikeluarkan untuk pengeluaran. Sekiranya anda cuba mengurangkan perbelanjaan anda, anda boleh mempertimbangkan untuk menukar ke bahan yang berbeza atau membeli peralatan yang lebih cekap. Tambahan, anda akan mempunyai maklumat yang diperlukan untuk mengenal pasti kawasan sampah dan produktiviti yang buruk.

Pastikan anda juga memantau kecacatan produk . Sekiranya anda melihat coraknya, tentukan penyebabnya dan ambil langkah yang diperlukan untuk memperbaiki proses kerja anda. Ini akan menghasilkan produk berkualiti tinggi, pelanggan yang lebih berpuas hati dan peningkatan pendapatan.