Cara Mengedit Saiz Gambar dalam HTML di Tumblr

Sekiranya gambar blog anda terlalu besar, pengguna mungkin perlu menatal untuk melihatnya. Jadikan gambar terlalu kecil, dan pengunjung blog mungkin tidak menyedarinya. Pereka laman web yang membuat halaman untuk laman blog seperti Tumblr sering mengubah gambar sehingga mereka menyusun susun atur dan sesuai dengan kemas di dalam halaman penyemak imbas. Anda boleh melakukan perkara yang sama tanpa menggunakan program penyuntingan gambar setelah anda memahami cara menggunakan editor HTML Tumblr.

Penyisipan Gambar

Menambah gambar ke catatan blog Tumblr anda semudah mengklik butang "Masukkan Imej" di bahagian atas kotak penyuntingan tempat anda mengetik catatan anda. Apabila anda mengklik butang itu, tetingkap dialog terbuka dan membolehkan anda memasukkan URL gambar yang terdapat di Internet. Tetingkap juga mengandungi dua kotak teks di bahagian Dimensi yang membolehkan anda menetapkan dimensi gambar anda. Apabila anda mengklik "Sisipkan", Tumblr menambahkan gambar ke kotak penyuntingan.

Saiz semula manual

Anda tidak perlu menggunakan HTML untuk mengubah ukuran gambar dalam catatan Tumblr anda. Pegangan kecil muncul di sekitar gambar di kotak penyuntingan apabila anda mengkliknya. Seret salah satu pemegang untuk menjadikan gambar lebih besar atau lebih kecil. Anda boleh melihat siaran dan gambarnya pada bila-bila masa dengan mengklik "Pratonton". Menyeret pemegang gambar membantu anda mengubah ukuran gambar dengan cepat, tetapi sukar untuk memberi mereka dimensi yang tepat menggunakan kaedah ini. Apabila anda perlu memberi gambar nilai ketinggian dan lebar yang tepat, gunakan HTML.

Penyunting HTML Tumblr

Klik butang "HTML" di bahagian atas kotak penyuntingan, dan editor HTML memaparkan kod HTML siaran. Sekiranya siaran mengandungi gambar, editor akan memaparkan garis kod yang serupa dengan yang ditunjukkan di bawah:

Ini adalah tag img HTML yang mempunyai atribut src yang nilainya adalah URL gambar anda. Nilai itu adalah "//www.Some_Site.com/image.jpg." dalam contoh ini. Tukar nilai tinggi dan lebar - dinyatakan dalam piksel - ke nilai yang anda suka untuk mengubah ukuran gambar anda.

Petua

Sekiranya anda tidak menyukai ukuran gambar baru, klik gambar untuk memilihnya, klik butang "HTML", dan kemas kini ketinggian dan lebar dalam editor HTML. Anda juga mempunyai pilihan untuk menambahkan gambar baru ke pos anda dengan menampal kod berikut di editor:

Ganti tanda tanya dengan URL gambar di Web, dan ganti "X" dan "Y" dengan nilai tinggi dan lebar dalam piksel. Semasa mengubah ukuran gambar menggunakan HTML, ingat bahawa kualiti gambar merosot apabila ukuran gambar meningkat.