Apakah Kerja Penyelaras Eksekutif?

Penyelaras eksekutif adalah penjaga pintu untuk satu atau lebih pengurus peringkat kanan. Sekiranya anda seorang pemilik perniagaan kecil, penyelaras eksekutif yang tepat dapat menjadikan hidup anda lebih mudah; jika anda mencari jawatan koordinator eksekutif, bersiaplah untuk bekerja keras dan lama dalam usaha menjadikan hidup bos anda lebih mudah. Memahami skop kedudukan dapat membantu mewujudkan hubungan yang bermanfaat dan menyumbang kepada kejayaan perniagaan kecil secara keseluruhan.

Penyelaras Eksekutif

Dalam perniagaan kecil, pekerja sering berkongsi peranan, dan satu orang boleh memakai topi. Penyelaras eksekutif boleh berfungsi sebagai pembantu tadbir atau eksekutif untuk tahap tertentu, tetapi kedudukan itu melibatkan tanggungjawab peringkat lebih tinggi. Secara definisi, penyelaras eksekutif bekerja secara langsung dengan satu atau lebih eksekutif, atau pengurus kanan, syarikat. Tugasnya adalah bertindak sebagai perantara antara eksekutif dan klien dan pekerja lain. Sebenarnya, dia secara amnya boleh menguruskan pekerja dan pejabat lain.

Tanggungjawab

Walaupun pembantu tadbir mungkin mengetik surat untuk dan dari penyelia, penyelaras eksekutif sering menulis surat itu sendiri dan menggunakan maklumat hubungannya sendiri. Walaupun dia bertindak sebagai tangan kanan untuk rakan kanannya dalam tugas harian - dari penyelesaian masalah komputer hingga logistik, koordinator eksekutif yang ideal juga berperanan sebagai pengurus dalam organisasi perniagaan kecil. Menurut Biro Statistik Tenaga Kerja AS, "Setiausaha dan pembantu pentadbiran semakin memikul tanggungjawab yang pernah diberikan untuk kakitangan pengurusan dan profesional." Kedudukan tersebut telah berkembang menjadi Penyelaras Eksekutif dalam kes-kes ini, sama ada tajuknya dinyatakan atau tidak. Dia mungkin menulis deskripsi pekerjaan, menemubual pekerja, menulis dan menyunting dokumen perniagaan, memudahkan mesyuarat dan merancang dan melaksanakan projek,menurut Marina Martin di The Type-A Way.

Kemahiran dan Atribut

Kemahiran komunikasi adalah kunci bagi penyelaras eksekutif yang mesti menulis dan berkomunikasi secara lisan dengan pelanggan, pelanggan dan pekerja lain. Kerahsiaan lebih penting lagi. Penyelaras eksekutif sering membantu dalam urusan fiskal dan sumber manusia. Pengurus kanan yang dia laporkan mesti boleh mempercayainya. Kepercayaan ini harus dibuktikan dalam pengalaman kerja sebelumnya dan kemudian diperoleh lebih jauh ketika kerjanya semakin maju. Bergantung pada perniagaan kecil, syarat pendidikan khas untuk penyelaras eksekutif adalah ijazah Sarjana Muda, dengan rata-rata pengalaman 3 hingga 5 tahun bekerja secara langsung untuk pengurus kanan. Memahami penyelidikan komputer dan internet adalah suatu keharusan.

Hubungan dan Tinjauan

Penjaga pintu hanya sebaik hubungannya dengan pertuduhannya. Budaya di tempat kerja sering menjadi faktor dalam mempekerjakan koordinator eksekutif yang sesuai - orang yang memahami dan berkongsi nilai dan matlamat yang sama, selain pengalaman dan kemahirannya. Pengurus kanan yang ideal akan memupuk hubungan ini dan mendorong kejujuran dan komunikasi. Jenis pembantu peringkat tinggi ini sering diminati, dan Biro Statistik Tenaga Kerja AS menjangkakan ia akan meningkat sebanyak 11 peratus antara sekarang dan 2018.