5 Format Komunikasi Perniagaan yang berbeza

Perniagaan biasanya menggunakan pelbagai format komunikasi untuk menjangkau khalayak seluas mungkin ketika menyampaikan mesej. Setiap format komunikasi menawarkan kelebihan atau kekurangan bergantung pada mesej yang disampaikan dan individu yang menerima mesej tersebut. Juga, format komunikasi yang berbeza mungkin lebih mahal daripada yang lain. Banyak perniagaan kecil berminat dengan kos komunikasi perniagaan kerana mereka mungkin tidak mempunyai sejumlah besar modal untuk perkhidmatan pentadbiran. Perniagaan mesti menyesuaikan pesanan mereka dengan berhati-hati sehingga kekeliruan paling sedikit berlaku apabila individu menerima mesej dan menafsirkan maknanya.

Surat dan Memo

Surat dan memo adalah komunikasi perniagaan bertulis yang paling tradisional. Surat biasanya digunakan untuk menyampaikan informasi perniagaan resmi kepada perniagaan lain, kepada individu atau pihak berkepentingan luar. Organisasi juga boleh menggunakan surat untuk menyampaikan kontrak perniagaan atau membina hubungan profesional dengan syarikat lain di persekitaran perniagaan.

Memo biasanya merupakan format komunikasi bertulis dalaman yang digunakan untuk menyampaikan maklumat kepada pengurus dan pekerja. Syarikat mungkin menggunakan lebih sedikit memo dalam persekitaran perniagaan masa kini, terutamanya memandangkan peningkatan penggunaan e-mel perniagaan.

Mesyuarat

Mesyuarat menawarkan organisasi cara menyampaikan maklumat menggunakan format peribadi. Mesyuarat mungkin merangkumi pengurus, pekerja atau pelanggan. Perniagaan menggunakan mesyuarat untuk memastikan bahawa terdapat sedikit kekeliruan dalam mesej yang disampaikan; mereka membenarkan individu yang mendengar pembicara mempunyai peluang untuk mengemukakan soalan atau memberi maklum balas. Format komunikasi ini dapat digunakan lebih banyak untuk pemilik perniagaan, pengarah atau pengurus, yang sering bertemu untuk membincangkan idea perniagaan utama sebelum membuat keputusan. Perniagaan kecil tidak boleh menggunakan mesyuarat jika mereka mempunyai pekerja yang sangat sedikit atau tidak ada.

E-mel

E-mel adalah bentuk komunikasi bertulis elektronik. Format komunikasi ini menjadi lebih popular apabila organisasi meningkatkan penggunaan komputer peribadi dalam operasi perniagaan mereka. E-mel menawarkan kepada perniagaan format yang hampir seketika untuk menyampaikan mesej atau memindahkan maklumat kepada individu di dalam atau di luar organisasi perniagaan. Walaupun komunikasi perniagaan melalui e-mel dilihat kurang formal pada masa awalnya, banyak syarikat telah mengembangkan format e-mel formal untuk komunikasi perniagaan untuk mempertahankan tahap profesionalisme yang standard. Perniagaan kecil biasanya menggunakan komunikasi e-mel kerana merupakan pilihan yang murah untuk menghubungi pemegang kepentingan perniagaan dalaman dan luaran.

Media Sosial

Laman web dan rangkaian media sosial telah memaparkan format komunikasi perniagaan yang agak baru. Rangkaian media sosial membolehkan organisasi membuat laman web atau halaman peminat dan mengembangkan pengikut pelanggan. Perniagaan mungkin dapat menyampaikan maklumat syarikat penting melalui rangkaian ini, menawarkan kupon individu dan potongan lain untuk produk atau menggunakannya untuk mencapai pasaran sasaran atau kumpulan demografi yang berbeza di pasaran ekonomi. Walaupun perniagaan kecil dan kecil di rumah mungkin tidak berguna media sosial, perniagaan yang lebih mapan mungkin mempunyai hasil media sosial yang lebih baik.

Sembang dalam talian

Sembang dalam talian adalah satu lagi ciri syarikat yang baru ditambah ke laman web mereka. Sembang membolehkan organisasi memanfaatkan individu yang melihat laman web syarikat dan menunjukkan sistem respons yang dapat digunakan pengguna sekiranya mereka mempunyai pertanyaan mengenai syarikat atau produknya. Daripada meminta pengguna mencari maklumat hubungan, seperti nombor telefon atau alamat e-mel, perniagaan mungkin menggunakan pautan sembang dalam talian di laman web laman web mereka untuk menghubungkan pengguna secara langsung dengan wakil perkhidmatan pelanggan.