Cara Melumpuhkan Footer dalam Tema WordPress

Sekiranya anda tidak mahu pelanggan anda terganggu oleh teks dan pautan yang dihasilkan secara automatik dalam tema WordPress anda, anda boleh membuang kata tambahan itu dengan melumpuhkan footer atau menyekat kandungannya dari pandangan. Walau apa pun, kandungan footer seperti "dikuasakan oleh Wordpress" atau "Acme Wordpress Theme" tidak akan muncul di laman web anda lagi. Tidak semua tema WordPress mempunyai pilihan yang sama, jadi jika anda tidak dapat menonaktifkan footer di Dashboard, anda boleh mengedit fail kod footer sendiri.

Buang Teks Footer WordPress Dengan CSS

Sekiranya semua yang anda ingin lakukan adalah membuang teks "Powered by Wordpress" dari footer, anda boleh melakukannya dengan menambahkan satu baris kod CSS. Untuk banyak tema Wordpress, ini adalah proses tiga langkah yang mudah. Kaedah ini sebenarnya tidak membuang teks dari blog anda. Ia hanya menyembunyikannya dari pandangan.

  1. Log masuk ke papan pemuka WordPress anda, klik "Penampilan," pilih "Sesuaikan" dan kemudian klik "CSS Tambahan."
  2. Taipkan kod berikut ke dalam fail CSS: .site-info {display: none; }

  3. Klik "Simpan."

Ada kemungkinan bahawa menggunakan kaedah ini boleh merugikan kedudukan mesin pencari laman web anda. Pada masa lalu, beberapa laman web telah menyalahgunakan paparan CSS : tidak ada kod untuk memasukkan halaman dengan pautan yang tidak dapat dilihat oleh penonton untuk menipu mesin pencari. Akibatnya, Google dan mesin pencari lain boleh menghukum laman web, jika algoritma mengesan bahawa anda menggunakan paparan: tidak ada kod untuk menipu mereka.

Sekiranya anda melihat penurunan kedudukan carian anda, cuba hapus kod CSS ini dan gunakan kaedah lain untuk menyembunyikan footer.

Melumpuhkan Kod footer.php di WordPress

Kaedah kedua untuk mematikan footer adalah dengan mematikan kod footer. Ini juga boleh dilakukan secara langsung di Wordpress Dashboard. Kaedah ini menyembunyikan kod footer dari pelayar web pelawat dan mesin pencari sehingga anda tidak perlu risau tentang masalah pengoptimuman mesin pencari.

  1. Log masuk ke papan pemuka WordPress anda, klik "Penampilan" dan kemudian pilih "Editor".

  2. Pilih yang "Footer " atau "Tema Footer" link, yang membuka fail footer.php itu.

  3. Masukkan baris baru di bahagian atas kod dan kemudian ketik "/ *" pada baris itu. Ini adalah permulaan teg komen.

  4. Masukkan baris baru di bawah semua ode dan ketik "* /" di sana. Ini adalah akhir tag komen.

  5. Klik "Simpan Perubahan."

Apa sahaja yang muncul di antara teg komen diabaikan oleh penyemak imbas web, dengan berkesan melumpuhkan kod antara tag tersebut.

Contoh:

/ komen, nota atau kod untuk diabaikan /

Menyunting fail footer.php Dengan Penyunting Teks

Sekiranya tema WordPress anda tidak memberi anda pilihan untuk mengedit fail footer.php , anda boleh melakukannya sendiri dengan memuat turun fail dari laman web anda dan mengeditnya dengan mana-mana penyunting teks asas, seperti Notepad. Simpan salinan fail asal dan kemudian ganti fail footer.php di laman web anda dengan fail yang diedit.

Perhatikan bahawa Microsoft Word tidak sesuai untuk mengedit fail PHP. Anda juga perlu menggunakan FTP untuk memuat naik fail ke laman web anda. Banyak host web hari ini menawarkan perkhidmatan FTP berasaskan penyemak imbas . Sekiranya anda tidak mempunyai pilihan ini, anda boleh menggunakan perisian FTP percuma seperti Filezilla.

Menggunakan Tema Kanak-kanak di 'WordPress

Sekiranya anda menggunakan editor teks untuk menukar fail footer.php , kemungkinan anda perlu mengubahnya semula setiap kali tema WordPress anda dikemas kini. Ini kerana tema yang dikemas kini akan menuliskan fail yang ada di pelayan anda, termasuk fail yang anda edit.

Cara terbaik untuk mengatasi masalah ini adalah dengan memasang tema kanak-kanak. Tema kanak-kanak sangat bergantung pada tema semasa anda, yang disebut tema induk, dengan sebarang pengubahsuaian yang ingin anda buat disimpan di folder tema anak.

Ini tidak semestinya proses yang rumit, tetapi anda harus selesa membuat dan menyunting fail web. Anda perlu membuat folder baru untuk tema anak anda dan meletakkannya di folder Tema di laman web WordPress anda. Anda kemudian boleh menyesuaikan fail seperti file footer.php dalam tema anak, sambil menggunakan fail functions.php dalam tema anak anda untuk mengarahkan WordPress kembali ke tema induk untuk yang lain. Sebarang perubahan yang dibuat oleh pembangun tema ibu bapa anda tidak akan menuliskan penyesuaian yang anda buat dalam tema anak.