Apakah Perbezaan Utama Antara Nota Hutang & Bon Boleh Bayar?

Perniagaan boleh mengumpulkan dana untuk pelbagai perusahaan dalam beberapa cara. Dua kaedah adalah meminjam wang dalam bentuk pinjaman atau melalui penerbitan bon. Semasa memperhitungkan dana yang dipinjam ini, perniagaan menggunakan bon yang perlu dibayar atau akaun yang perlu dibayar untuk mengesan pembayaran. Kedua-dua jenis akaun mempunyai persamaan tetapi berbeza secara signifikan dalam jenis perjanjian pinjaman yang masing-masing mewakili.

Catatan

Akaun hutang nota yang dikendalikan oleh pemilik perniagaan mewakili liabiliti jangka panjang yang dimiliki oleh pemilik perniagaan. Liabiliti ini biasanya berkaitan dengan pinjaman yang telah diambil untuk membiayai pembangunan perniagaan, penyelidikan atau operasi perniagaan harian melalui tempoh kesulitan kewangan. Pinjaman yang dikeluarkan untuk tujuan ini pada amnya lebih rendah daripada yang diharapkan oleh pemilik perniagaan melalui penerbitan bon.

Bon

Bon juga merupakan kewajiban hutang jangka panjang yang dimiliki pemilik perniagaan kepada pemberi pinjamannya, tetapi hutang tersebut mempunyai jenis yang berbeza dan biasanya skala lebih besar. Apabila pinjaman perniagaan tidak mencukupi untuk skop projek atau apa sahaja perbelanjaan yang telah dirancang oleh perniagaan, perniagaan tersebut boleh menerbitkan bon melalui bantuan jurubank pelaburan. Terbitan bon membolehkan perniagaan mengumpulkan pinjaman jangka panjang atau jangka pendek dari pelabur individu dan institusi yang ingin menerima kadar pulangan wang mereka yang tetap. Bon biasanya dikeluarkan dalam jumlah besar tetapi secara amnya memerlukan pelabur untuk membayar sekitar $ 5,000 untuk prinsipal, yang dikembalikan kepada mereka pada akhir tempoh bon. Sementara itu, mereka menerima pendapatan daripada bon yang dijana oleh kadar faedah bon tersebut.

Pelaburan

Bon dan nota kedua-duanya dianggap pelaburan oleh mereka yang mengeluarkan pinjaman terlebih dahulu. Dari segi perdagangan kewangan, salah satu persamaan utama antara bon dan nota adalah hakikat bahawa ia boleh dibeli dan dijual di pelbagai pasaran kewangan. Bon dan wang kertas ini boleh dibeli dengan jumlah prinsip yang ditetapkan atau, jika pasaran menentukan, diskaun atau premium. Pembelian salah satu daripadanya membolehkan pelabur memperoleh kadar pulangan dan kemudian menerima wang mereka kembali apabila jangka masa tersebut telah tamat.

Perakaunan

Oleh kerana bon dan wang kertas adalah pinjaman yang diberikan kepada perniagaan, mereka dicatat dengan cara yang serupa. Perubahan penting yang perlu diperhatikan berkaitan dengan memasukkan kedua jenis akaun ke dalam jurnal umum adalah bahawa kedua-duanya menambah atau mendebit akaun tunai, kerana keduanya mewakili wang yang masuk ke dalam perniagaan. Bon atau nota yang perlu dibayar kemudian dicatat secara berasingan sebagai kredit dalam jumlah yang sama. Terdapat beberapa variasi untuk bon yang dibeli atau dijual dengan harga premium atau diskaun.