Apakah Ciri-ciri Segmen Pasar & Pasaran Sasaran?

Pasaran sasaran perniagaan anda adalah kumpulan orang tertentu yang masalahnya dapat anda selesaikan dengan produk dan perkhidmatan anda. Walau begitu, terdapat banyak pengguna yang berbeza di luar sana, penting untuk membahagikan pasaran anda ke bahagian yang lebih kecil. Dengan cara itu, anda boleh membuat pesanan pemasaran dan penjualan yang sesuai dengan mereka.

Cara Mengasingkan Pasaran Sasaran

Membahagi pasaran anda hanya membahagikannya kepada kumpulan kecil yang mempunyai ciri khas, seperti usia mereka atau sama ada mereka pernah membeli produk anda sebelum ini. Berfokus pada segmen pasaran yang lebih kecil membantu perniagaan untuk berkomunikasi dengan lebih berkesan dengan pelanggan mereka, menurut Alexa.

Terdapat empat cara untuk membahagikan pasaran anda:

  1. Demografi: Ini adalah salah satu cara yang paling biasa untuk menyegmentasikan pasaran anda, dan merangkumi elemen seperti umur, jantina, bangsa, kewarganegaraan, pekerjaan, pendapatan dan status keluarga.
  2. Geografi: Kadang-kadang, ciri geografi termasuk dalam demografi, walaupun mereka sering dianggap sebagai kategori sendiri. Ini merangkumi iklim, kota atau negara, kepadatan penduduk dan jarak ke lokasi tertentu.
  3. Psikografi: Cara penyegmenan ini adalah untuk melihat keperibadian dan pilihan pelanggan. Ini merangkumi sikap, pendapat, nilai, minat, gaya hidup dan motivasi.
  4. Tingkah Laku: Cara pelanggan berkelakuan mempengaruhi bagaimana mereka berinteraksi dengan perniagaan. Cara penyegmenan ini merangkumi tabiat membeli, kesetiaan dan interaksi jenama, tabiat perbelanjaan dan status pengguna.

Ketahui ciri pasaran anda untuk setiap segmen dan kembangkan persona pembeli. Ini adalah dokumen rujukan yang anda rujuk setiap kali membuat apa-apa jenis bahan yang menghadap pelanggan sehingga anda dapat memastikan anda menangani segmen pasaran anda dengan betul.

Ciri-ciri Segmentasi Berkesan

Terdapat beberapa cara yang berbeza bagi perniagaan untuk menyegmentasikan pasaran, tetapi tidak semua segmen pasar sama berharga untuk perniagaan. Sebelum memutuskan untuk memfokus pada segmen, penting untuk melihat sama ada ia dapat dilaksanakan. Setiap segmen pasaran harus:

  • Boleh diukur: Menurut Qualtrics, perniagaan anda seharusnya dapat menganggarkan berapa perbelanjaan segmen anda untuk produk dan perkhidmatan anda. Perniagaan perlu mengetahui kira-kira berapa orang yang berada dalam segmen tersebut dan berapa banyak yang akan mereka belanjakan.
  • Bersikap penting: NetMBA menyatakan bahawa segmen pasaran yang layak perlu cukup besar untuk menyokong perniagaan anda. Sekiranya pasaran terlalu kecil, perniagaan anda tidak akan dapat memperoleh pendapatan yang cukup untuk bertahan. Segmen ini juga perlu mempunyai kaedah untuk membeli produk dan perkhidmatan anda.
  • Dapat diakses: Sekiranya anda ingin menyesuaikan perniagaan anda ke segmen tertentu, mereka perlu mudah diakses dan dijangkau oleh anda. Sekiranya mereka secara fizikal terlalu jauh dari perniagaan anda atau tahan terhadap pemasaran anda, maka itu bukan pilihan yang baik.
  • Jadilah unik: Sekiranya segmen pasaran sangat mirip dengan yang lain, kemungkinan mereka tidak cukup unik untuk menjamin pesanan dan kempen yang disesuaikan. Untuk mendedikasikan sumber dan masa untuk memenuhi segmen pasaran, mereka perlu benar-benar berbeza dari pengguna lain.
  • Tahan lama: Sebilangan segmen pasaran berubah terlalu pantas agar perniagaan dapat mengikuti perkembangannya. Segmen pasaran yang layak perlu stabil untuk menjamin kos pemasaran yang disasarkan dan diperibadikan.

Melaksanakan Strategi Segmentasi

Mulakan dengan meneliti pelanggan anda yang ada. Anda boleh melakukan tinjauan pelanggan, bercakap dengan pekerja yang berhadapan dengan pelanggan dan melihat analisis perniagaan anda, menurut Alexa. Dengan cara ini, anda dapat mengetahui lebih lanjut mengenai siapa pelanggan anda, ciri apa yang mereka bagikan dan apa yang menjadikannya unik. Lihat jenis masalah yang anda bantu selesaikan kumpulan pelanggan tertentu.

Setelah anda menentukan bahawa anda mempunyai segmen pasaran yang layak dalam pelanggan yang ada, pastikan untuk menguji dan mengulangi pesanan pemasaran anda. Uji kempen yang sangat disasarkan pada kumpulan kecil segmen anda untuk melihat bagaimana mereka bertindak balas, dan buat perubahan sehingga anda mendapat hasil yang anda cari.