Cara Menyegerakkan Antara Komputer Riba

Hari ini, nampaknya hampir semua orang dalam perniagaan membawa komputer riba, tablet atau peranti pengkomputeran mudah alih yang lain. Selain itu, tidak jarang melihat beberapa pelancong perniagaan membawa dua atau lebih komputer riba. Sekiranya anda menggunakan dua komputer riba secara peribadi - atau jika anda berkongsi fail dengan rakan sekerja yang menggunakan komputer riba lain - anda mungkin perlu sekali-kali menyegerakkan fail antara unit. Bergantung pada versi Windows 7 yang anda gunakan, sistem operasi mungkin termasuk Pusat Penyegerakan Windows, utiliti terbina dalam yang menjadikan perkongsian dan penyegerakan fail antara komputer riba agak mudah. Sekiranya versi Windows 7 anda tidak termasuk Pusat Penyegerakan Windows, anda masih boleh memuat turun alat percuma dari Microsoft yang membolehkan anda menyegerakkan folder yang ditentukan secara manual.

Keperluan Sambungan untuk Menyegerakkan

Sebelum anda dapat menyegerakkan fail dan folder antara dua komputer riba di Windows 7, anda mesti memastikan bahawa kedua-dua komputer dapat berkomunikasi antara satu sama lain melalui rangkaian kawasan setempat. Cara termudah untuk melakukannya adalah dengan menyambungkan kedua-dua notebook ke penghala jalur lebar melalui kabel Ethernet RJ-45. Walau bagaimanapun, jika kedua-dua komputer riba mempunyai penyesuai tanpa wayar, anda boleh menyambung ke rangkaian anda melalui Wi-Fi atau penghala tanpa wayar. Selagi kedua-dua komputer riba dapat mengakses Internet melalui penghala, anda boleh mengandaikan bahawa anda akan dapat mengaktifkan pilihan perkongsian yang diperlukan untuk menyegerakkan folder antara kedua-dua mesin. Semasa menyambung ke rangkaian, tidak menjadi masalah sama ada kedua-dua komputer riba menggunakan alamat IP statik atau alamat dinamik yang ditetapkan oleh penghala. Sekiranya perniagaan kecil anda mempunyai penghala yang menggunakan tetapan konfigurasi umum,membolehkan kedua-dua komputer riba di rangkaian relatif mudah.

Bersedia untuk Segerakkan

Sebaik sahaja anda menyambungkan kedua-dua komputer riba ke rangkaian kawasan tempatan yang sama, anda hanya perlu mengaktifkan perkongsian pada kedua-dua unit dan memutuskan fail dan folder mana yang anda mahu segerakkan. Namun, daripada mengaktifkan perkongsian untuk keseluruhan pemacu pada setiap komputer riba, yang boleh menyebabkan masalah atau masalah keselamatan yang berpotensi, anda mungkin ingin membuat folder baru khusus untuk fail yang ingin anda selaraskan antara kedua komputer. Setelah anda membuat folder yang ingin anda gunakan untuk menyegerakkan fail anda, klik kanan, kemudian pilih pilihan "Shared With" atau "Sharing". Ikuti arahan untuk berkongsi folder dengan komputer riba lain di rangkaian. Sebaik sahaja anda mengaktifkan perkongsian buku nota pertama, buat folder dengan nama yang sama pada mesin kedua dan aktifkan perkongsian di dalamnya juga. Akhirnya,hanya seret dan lepaskan folder yang ingin anda segerakkan ke folder baru yang anda buat untuk tujuan tersebut.

Pusat Penyegerakan Windows

Walaupun tidak tersedia di semua versi sistem operasi, Windows Sync Center membenarkan pengguna Windows 7 Professional, Windows 7 Ultimate dan Windows 7 Enterprise untuk mengatur folder yang disegerakkan antara komputer dengan mudah. Pada komputer riba yang menjalankan salah satu versi Windows 7 yang disokong, ikon Pusat Penyegerakan muncul di Panel Kawalan. Anda boleh menggunakan Sync Center untuk membuat perkongsian penyegerakan baru antara komputer yang berbeza. Sebaik sahaja anda membuat perkongsian, anda hanya perlu klik kanan folder bersama, kemudian pilih pilihan "Selalu Tersedia Luar Talian". Untuk dua komputer dalam perkongsian penyegerakan yang sama, fail dan folder yang disimpan dalam folder bersama yang ditetapkan untuk diselaraskan akan disegerakkan setiap kali kedua komputer menyambung ke rangkaian kawasan setempat yang sama. Untuk pengguna versi Windows 7 yang disokong,Pusat Penyegerakan mungkin merupakan kaedah termudah untuk menyegerakkan fail antara dua komputer riba.

Pilihan Penyegerakan Microsoft Percuma yang lain

Sekiranya salah satu komputer riba yang ingin anda segerakkan menjalankan edisi Windows 7 Home Premium, anda tidak akan dapat menggunakan alat Sync Center di Control Panel. Namun, itu tidak bermakna anda harus menggunakan aplikasi berbayar atau komersial untuk menyegerakkan fail pada dua buku nota. Sekiranya anda mempunyai akaun e-mel Windows Live atau Hotmail, anda boleh memuat turun Windows Live Mesh, kemudian menggunakannya untuk menyegerakkan fail dan folder yang ditentukan pada setiap komputer riba. Pemasangan Windows Live Mesh agak mudah, dan anda boleh mengkonfigurasi folder yang disegerakkan pada kedua-dua mesin hanya dalam beberapa minit. Sekiranya anda tidak mahu mendaftarkan akaun Windows Live atau Hotmail hanya untuk tujuan menyegerakkan fail pada dua komputer riba anda, anda juga boleh memuat turun aplikasi Microsoft SyncToy (lihat pautan di Sumber). Mirip dengan Windows Live Mesh,SyncToy membolehkan anda menyegerakkan folder pada dua atau lebih mesin. Satu-satunya kelemahan yang berpotensi dengan SyncToy adalah anda mesti selalu menyegerakkan folder secara manual, kerana tidak ada pilihan penyegerakan automatik dalam utiliti.