Bagaimana Memulakan Perniagaan Kraf Dalam Rumah

Selalunya, orang membuat keputusan untuk memulakan perniagaan dengan tujuan hanya menjana wang. Walaupun ini adalah matlamat yang penting, anda mungkin akan mendapat kepuasan perniagaan yang lebih tinggi jika anda memilih usaha yang anda gemari. Perniagaan kraf memberi peluang untuk menjana wang dengan melakukan sesuatu yang anda gemari. Namun, kerajinan mencari nafkah jauh berbeza daripada melakukannya sebagai hobi. Untuk berjaya dalam pembuatan rumah, anda memerlukan rancangan yang baik dan komitmen untuk bekerja keras.

1

Kembangkan bakat untuk jenis kraf tertentu atau pertingkatkan kemahiran anda dengan beberapa jenis. Anda boleh menyempurnakan kemahiran membuat kerajinan di rumah dengan latihan, tetapi anda juga dapat melihat video, buku dan kelas instruksional yang mengajar kemahiran lanjutan dapat membantu.

2

Siapkan rancangan perniagaan untuk perniagaan kraf di rumah anda. Tentukan bagaimana anda akan melancarkan dan membiayai perniagaan anda. Sertakan maklumat tentang bagaimana anda akan menjalankan dan mengiklankan perniagaan anda juga.

3

Dapatkan lesen perniagaan untuk perniagaan kraf di rumah anda. Banyak bidang kuasa memerlukan pelesenan perniagaan, walaupun anda akan menjalankan perniagaan dari rumah anda.

4

Pilih nama untuk perniagaan anda. Nama yang menerangkan jenis kerajinan yang akan anda lakukan dapat membantu pelanggan memahami apa yang anda jual sekilas.

5

Cari pemborong bekalan dan peralatan kraf yang akan anda gunakan secara berkala. Membeli bekalan dan peralatan secara borong dapat membantu anda memaksimumkan keuntungan anda.

6

Buka akaun bank yang berasingan untuk perniagaan kraf anda. Ini akan mengelakkan anda menyatukan dana peribadi anda dengan dana perniagaan kraf anda.

7

Sediakan ruang untuk perniagaan kraf di rumah anda. Anda memerlukan meja untuk membuat kerajinan atau kerusi yang selesa untuk kraf yang tidak memerlukan meja. Anda juga memerlukan meja untuk menguruskan kertas kerja perniagaan anda, kabinet pemfailan untuk memfailkan pesanan dan penerimaan, rak untuk penyimpanan dan barang keperluan asas pejabat.

8

Beli pembungkusan yang menarik, termasuk bungkus, beg dan kotak hadiah untuk kraf anda. Pembungkusan yang menarik dapat membantu anda menjualnya. Beli label dengan nama syarikat anda juga.

9

Tentukan di mana anda akan menjual kraf buatan sendiri. Pameran, pasar lambak dan pasar sering menjadi tempat yang baik untuk menjual barang-barang buatan sendiri. Anda juga boleh menjualnya di laman web lelongan atau laman web yang khusus untuk penjualan kraf dan karya seni. Selalunya, laman web seperti ini membolehkan anda membuat profil percuma yang membolehkan anda mengarahkan pelanggan yang ingin mengetahui lebih lanjut mengenai perniagaan anda. Anda juga boleh menawarkan kraf anda untuk dijual di kedai-kedai konsainan dan melalui pesta rumah.

10

Menghadiri acara rangkaian untuk menemui pemilik perniagaan lain yang mungkin berminat untuk memberikan hadiah anda kepada pelanggan. Bawa brosur dan kad perniagaan bersama anda.