Undang-undang Lesen Bar Hookah

Walaupun banyak daerah di negara ini telah mengadopsi undang-undang larangan merokok yang melarang orang merokok di bar, restoran atau tempat awam lain, beberapa kawasan membenarkan di kawasan tertentu. Bar hookah adalah bar awam atau tempat seperti kafe di mana pelanggan berkumpul untuk menghisap tembakau dari paip air tradisional Timur Tengah yang biasa disebut sebagai "hookah." Undang-undang yang mengatur penggunaan tembakau dan batang hookah berbeza dari negeri ke negeri dan di antara bandar, jadi berbincanglah dengan peguam tempatan jika anda memerlukan nasihat undang-undang mengenai keperluan bar hookah di kawasan anda.

Permit Jualan

Banyak negeri memerlukan pemilik bar hookah untuk mendapatkan lesen menjual tembakau. Sebagai contoh, Jabatan Hasil Iowa melaporkan bahawa sesiapa yang menawarkan rokok atau produk tembakau lain untuk dijual mesti mempunyai lesen rokok / tembakau runcit. Calon pemilik bar hookah di Iowa mesti melengkapkan permohonan lesen ini dan mengemukakannya bersama dengan bayaran permohonan. Bayarannya berbeza antara $ 12.50 dan $ 100 bergantung pada lokasi bar dan ukuran bandar di mana ia berada.

Tembakau dan Perkhidmatan Lain

Walaupun negeri boleh membenarkan penjualan tembakau atau merokok di beberapa kawasan, negara juga mempunyai sekatan terhadap aktiviti atau perkhidmatan lain yang mungkin ditawarkan oleh perniagaan. Sebagai contoh, menurut Pejabat Penyelidikan Perundangan Connecticut, negara melarang merokok di restoran, bar dan kafe, tetapi membenarkan orang merokok di bar tembakau. Namun, kerana larangan merokok di restoran, bar hookah dan bar tembakau lain tidak dapat menyajikan makanan atau minuman keras.

Lokasi

Selain daripada larangan negara untuk menjual tembakau atau menggabungkan penjualan tembakau dengan perkhidmatan lain, peraturan tempatan juga mempengaruhi bar hookah. Sebagai contoh, beberapa bandar, seperti Fultondale, Ala., Melarang merokok di semua kawasan awam dan juga kelab swasta, walaupun negara itu membenarkan merokok di kelab swasta dan kawasan lain. Negeri-negeri lain, seperti Illinois, membenarkan merokok di kedai-kedai tembakau, tetapi membenarkan bandar-bandar menggunakan peraturan yang lebih ketat. Undang-undang dan peraturan kota ini dapat berubah sewaktu-waktu, dan undang-undang baru biasanya membatasi, dan bukannya memperluas, kawasan merokok.

Jualan kepada Anak di Bawah umur

Bar Hookah yang memenuhi syarat negeri dan tempatan masih harus mematuhi sekatan penjualan tembakau kepada anak di bawah umur. Sebagai contoh, negara New York melarang peruncit tembakau menjual tembakau kepada anak di bawah umur. Mana-mana peruncit yang melanggar sekatan ini dikenakan pelbagai sekatan, termasuk denda hingga $ 2,500, bayaran tambahan $ 50 untuk setiap pelanggaran berasingan serta pembatalan lesen runcit tembakau, menurut Jabatan Kesihatan Negeri New York .