Cara Melafazkan Peluru dalam Word

Peluru di Microsoft Word hanyalah titik-titik kecil yang berada di depan kata-kata, yang membolehkan anda membuat senarai perkataan yang menonjol di halaman. Setelah anda membuat senarai berpoin, Word kemudian memberi anda pilihan untuk menyusun senarai itu, atau hanya sebahagian dari senarai itu, mengikut abjad. Program ini juga membolehkan anda menentukan kata mana yang ingin anda gunakan untuk mengurutkan senarai mengikut abjad, jika terdapat banyak kata setelah titik peluru. Ini sangat berguna semasa anda mencuba senarai nama mengikut abjad.

1

Buka fail Microsoft Word 2010 yang mengandungi senarai bullet anda.

2

Klik dan tahan tepat sebelum item peluru pertama untuk meletakkan kursor di sana. Seret tetikus anda ke item peluru terakhir yang anda mahu abjad, kemudian lepaskan butang.

3

Pilih tab "Rumah" di bahagian atas skrin, kemudian klik butang "Urutkan" di kawasan Perenggan pada pita. Butang mempunyai gambar anak panah ke bawah dengan tanda "A" dan "Z" di sebelahnya. Tetingkap Teks Urut akan muncul.

4

Klik butang "Pilihan" jika anda ingin menyusun mengikut cara lain daripada huruf pertama perkataan pertama. Klik butang radio di sebelah "Lain-lain" dan letakkan ruang di kotak teks di sebelah pilihan ini. Sekiranya kata-kata anda dipisahkan dengan koma dan bukan spasi, cukup klik butang radio di sebelah "Koma." Klik "OK" untuk menutup tetingkap Pilihan Susun.

5

Pilih medan lungsur di bawah "Urutkan Mengikut" dan pilih bagaimana anda mahu menyusun senarai. Tetapan lalai "Paragraf" akan disusun berdasarkan kata pertama dalam setiap senarai, tetapi anda juga dapat menentukan penyortiran berdasarkan kata lain dengan memilih "Word 2," "Word 3," dll dari menu drop-down. Sekiranya anda menyusun nombor atau tarikh, bukannya kata, klik menu lungsur di sebelah "Jenis" dan pilih salah satu daripada pilihan tersebut dari menu.

6

Klik butang radio di sebelah "Menaik" atau "Menurun", bergantung pada pesanan yang ingin anda gunakan. Klik "OK" dan senarai anda akan mengikut abjad.