Komputer Tidak Akan Mengakui Pemacu Keras Luaran

Pemacu keras luaran yang tidak dikenali dapat menyebabkan masalah serius bagi pengguna perniagaan, sama ada anda bergantung pada pemacu untuk membuat sandaran atau memindahkan fail dari satu mesin ke mesin yang lain. Sekiranya pemacu tidak mengalami kerosakan fizikal atau rosak secara kekal dalam beberapa cara, mengikuti beberapa langkah penyelesaian masalah asas sudah cukup untuk memulihkan fungsi.

Kabel dan Kuasa

Periksa semula bahawa kabel penyambung terpasang dengan kuat di kedua hujung pautan. Sekiranya pemacu memerlukan kuasa luaran, pastikan kabel kuasa disambungkan dengan kuat ke pemacu dan soket elektrik. Sekiranya pemacu mempunyai suis kuasa, periksa bahawa pemacu dihidupkan. Tukar ke port USB lain di komputer untuk melihat apakah ini menyelesaikan masalah. Sekiranya anda memasang pemacu ke hab atau sambungan USB, beralih ke port USB yang disambungkan terus ke papan induk. Beberapa pemacu luaran mesti dipasang ke dua port USB secara serentak untuk mendapatkan kuasa yang mencukupi - periksa dokumentasi yang disediakan untuk melihat apakah ini berlaku.

Pengurusan komputer

Sahkan sama ada pemacu muncul dalam utiliti Pengurusan Komputer, dapat diakses dari pautan Alat Pentadbiran di bawah tajuk Sistem dan Keselamatan di Panel Kawalan. Klik "Pengurusan Cakera" dan cari cakera yang sepadan dengan kapasiti pemacu luaran. Sekiranya pemacu ditetapkan ke huruf yang digunakan oleh cakera lain, klik kanan padanya dan pilih "Ubah Huruf dan Jalur Pemacu" untuk mencalonkan huruf yang lain. Sekiranya cakera disenaraikan sebagai "Tidak diketahui" atau "Tidak diperuntukkan", ia mungkin tidak diformat dengan betul untuk digunakan dengan komputer anda. Klik kanan padanya dan pilih "Format" untuk menghapus kandungan pemacu dan memformatnya untuk digunakan.

Pemacu dan Kemas Kini

Punca lain yang mungkin menyebabkan pemacu tidak dikenali di sistem anda ialah pemacu atau utiliti yang sudah usang. Pastikan anda menjalankan kemas kini terbaru untuk sistem operasi dengan membuka komponen Pembaruan Windows pada Panel Kawalan. Muat turun dan pasang pemacu terbaru untuk pemacu cakera luaran dan papan induk anda (meliputi port USB yang menghubungkan) dengan membuka laman web pengeluar yang berkaitan dan mencari pemacu yang betul untuk peranti dan sistem operasi anda. Prosedur ini memastikan bahawa anda menjalankan pembetulan pepijat terkini dan kemas kini keserasian untuk pemacu, papan induk dan sistem operasi anda.

Nyahpasang dan Pasang Semula

Menyahpasang dan memasang semula pemacu untuk cakera luaran anda dan pengawal USB pada papan induk anda dapat menetapkan semula tetapan dan fail utama dan berpotensi menyelesaikan masalahnya. Buka Pengurus Peranti dari bahagian Perkakasan dan Suara pada Panel Kawalan dan klik kanan pemacu jika ia muncul di bawah Pemacu Cakera. Pilih "Nyahpasang" dan but semula PC anda sebelum menyambungkan pemacu lagi. Sekiranya masalah berlanjutan, ulangi proses untuk semua entri di bawah tajuk pengawal Bas Serial Universal. Tetapkan semula komputer anda untuk memasang semula pemacu USB secara automatik dan cuba memasang pemacu luaran sekali lagi.