Mendapatkan Ringkasan Tweet untuk Dihantar di Facebook

Terdapat pelbagai perkhidmatan dalam talian yang menawarkan untuk mengambil gambar tweet Twitter anda, tetapi mengambil gambar anda sendiri sebaliknya menggunakan arahan papan kekunci bersepadu adalah percuma dan menghilangkan risiko memuat turun perisian yang berpotensi berbahaya. Dengan menggunakan program penyuntingan gambar, anda dapat menyesuaikan snapshot tweet anda mengikut pilihan anda dan juga menyimpannya dalam format fail yang anda inginkan.

1

Klik pada tweet yang ingin anda kongsi untuk mengembangkannya. Klik pada "Details" di bahagian bawah tweet yang diperluas. Tweet tersebut akan diperbesar dan dibuka di halaman baru.

2

Ambil tangkapan skrin dengan menekan "Ctrl-Prt Scn" (Windows) atau "Command-Shift" diikuti dengan "3" (Mac) pada papan kekunci anda. Perintah itu akan mengambil tangkapan skrin seluruh skrin anda. Jika menggunakan Mac, Anda juga dapat menekan "Command-Shift" diikuti oleh "4" untuk mengaktifkan fitur yang memungkinkan anda mengambil tangkapan layar dari bahagian tertentu dari layar anda.

3

Tampal tangkapan skrin anda ke dalam program penyuntingan gambar pilihan anda, seperti Microsoft Paint. Pangkas gambar tweet anda ke dimensi yang dikehendaki. Simpan gambar baru.

4

Muat naik gambar tweet anda ke Facebook menggunakan pilihan "Tambah Foto / Video" dari Feed Berita anda atau pilihan "Foto" di bahagian Status profil Facebook anda.