Bagaimana Menyewa untuk Memiliki Kerja?

Banyak perniagaan kecil menyewa ruang pejabat atau ruang lantai runcit untuk menyediakan ruang kerja fizikal untuk aktiviti mereka, tetapi perniagaan kecil juga dapat membeli harta tanah sebagai alternatif untuk menyewa. Beberapa perniagaan kecil bahkan berdasarkan membeli harta tanah, memperbaikinya dan kemudian menjualnya untuk memperoleh keuntungan. "Sewa untuk dimiliki" atau "sewa untuk membeli" adalah kaedah pembiayaan harta tanah yang membolehkan pembeli menyewa harta tanah sebelum membuat pembelian.

Asas Sewa untuk Dimiliki

Sewa untuk dimiliki adalah cara pembeli dapat menggunakan harta tanah dalam jangka pendek, membina wang pendahuluan, dan akhirnya membeli harta tanah. Di bawah perjanjian sewa-untuk-sendiri, pembeli dan penjual menyetujui harga jualan untuk harta tanah dan kemudian pembeli membayar sewa harta tanah untuk jangka waktu yang telah ditentukan. Sebahagian daripada pembayaran sewa yang dibuat oleh pembeli ke arah harta tanah selama tempoh sewa dikenakan sebagai wang pendahuluan untuk membeli harta tanah. Apabila tempoh sewa berakhir, pembeli boleh memilih untuk membeli harta tanah pada harga yang telah ditentukan, atau berjalan kaki dan kehilangan pembayaran sewaannya kepada penjual. Tempoh sewaan biasanya berlangsung antara satu hingga tiga tahun.

Faedah Sewa untuk Dimiliki

Sewa untuk dimiliki mempunyai beberapa potensi keuntungan bagi pembeli. Sewa untuk dimiliki memberi masa pembeli untuk membina kredit, mengumpulkan wang pendahuluan dan mendapatkan pembiayaan yang selamat sebelum membuat pembelian. Sebagai contoh, jika pemilik perniagaan kecil tidak mempunyai kredit yang mencukupi untuk mendapatkan gadai janji untuk membeli harta tanah secara langsung, dia boleh menggunakan pilihan sewa-untuk-sendiri untuk membeli masa untuk mengembangkan syarikatnya, menjadi lebih stabil dari segi kewangan dan mendapatkan gadai janji. Sewa untuk dimiliki juga membolehkan pembeli "menguji" harta tanpa membuat pembelian.

Kelemahan Sewa untuk Dimiliki

Sewa untuk dimiliki boleh menjadi pilihan yang berisiko bagi pembeli dan penjual. Sekiranya pembeli tidak dapat memperoleh pembiayaan untuk membeli harta tanah setelah tempoh sewa berakhir, dia mungkin diusir oleh penjual dan dipaksa untuk kehilangan wang pendahulunya kepada penjual. Dari perspektif penjual, sewa untuk dimiliki adalah berisiko kerana harga pembelian dipersetujui sebelum tempoh sewa. Sekiranya nilai harta tanah meningkat semasa tempoh sewa penjual mungkin terpaksa menjual harta tanah dengan harga yang di bawah nilai pasaran.

Pertimbangan

Sewa untuk dimiliki boleh melibatkan kos pendahuluan yang tinggi dan kadar sewa yang tinggi yang dapat menjadikan harta sewa untuk dimiliki lebih mahal untuk digunakan dalam jangka pendek daripada sewa biasa. CNN melaporkan bahawa pembeli sewa-untuk-pemilik sering harus membayar sebanyak 5 persen dari harga harta tanah dengan bayaran pendahuluan yang dikenakan untuk pembayaran pendahuluan harta tanah. Bayaran sewa termasuk sewa biasa yang mencerminkan harga pasaran untuk harta tanah yang serupa dan premium sewa. Penjual menyimpan pembayaran sewa biasa; hanya premium sewa yang dikenakan ke arah pembayaran pendahuluan pembeli di tempat penginapan ini.