Apa Kelebihan dan Kekurangan Perakaunan Asas Akrual?

Semasa anda merancang permulaan perniagaan anda, terdapat banyak faktor yang perlu dipertimbangkan. Produk apa yang akan anda jual? Adakah anda mempunyai ruang batu bata, beroperasi terutamanya dalam talian - atau menawarkan gabungan kedua-duanya? Adakah anda memerlukan pekerja? Sebagai tambahan kepada semua butiran ini, ada satu lagi keputusan penting yang perlu anda buat untuk menubuhkan perniagaan anda dengan betul: Adakah anda akan menggunakan sistem perakaunan asas tunai atau akruan? Asas tunai mungkin baik ketika anda mula-mula, tetapi anda mungkin ingin mempertimbangkan dengan serius untuk menggigit peluru dan menetapkan kaedah akruan dari awal.

Apa itu Perakaunan Akruan?

Perakaunan akruan adalah kaedah yang digunakan untuk merekod urus niaga ketika ia berlaku dan bukannya ketika pertukaran wang bertukar tangan. Sebagai contoh, jika pelanggan membeli barang dagangan bernilai $ 500 dan anda menagihnya untuk barang tersebut, walaupun anda tidak akan menerima wang sehingga kemudian, penjualan akan direkodkan dalam sistem perakaunan anda dengan segera. Perbelanjaan juga dapat ditangani dengan cara yang sama. Sekiranya anda membeli peralatan pejabat dan menggunakan kad kredit syarikat, walaupun anda tidak akan melunaskan kad tersebut selama sebulan, perbelanjaan dimasukkan ke dalam sistem perakaunan pada hari pembelian.

Kelebihan Perakaunan Akruan

Perakaunan akruan mempunyai beberapa kelebihan, yang kebanyakannya berkaitan dengan laporan pendapatan dan perbelanjaan yang tepat:

  1. Ini memberikan gambaran yang tepat mengenai aliran tunai keseluruhan untuk perniagaan. Banyak urus niaga perniagaan berlaku dalam jangka masa beberapa bulan dan oleh itu beberapa tempoh perakaunan. Perakaunan akruan mencerminkan bahawa pendapatan dan perbelanjaan yang dihasilkan dalam satu bulan dapat dibawa masuk ke bulan berikutnya atau bahkan lebih lama.
  2. Pelabur lebih suka perakaunan akruan. Perniagaan yang menggunakan perakaunan akruan sering dilihat sebagai lebih kekal dan mapan daripada perniagaan yang menggunakan kaedah perakaunan berasaskan tunai.
  3. Ini kaedah pilihan untuk GAAP. Prinsip Perakaunan yang Diterima Secara Umum yang dinyatakan oleh Lembaga Piawaian Perakaunan Kewangan lebih memilih perakaunan akruan berbanding perakaunan berasaskan tunai kerana penyata kewangan untuk perniagaan yang menggunakan perakaunan akrual dianggap lebih tepat kerana urus niaga mencerminkan ketika ia benar-benar berlaku dan bukannya ketika wang berada ditukar.

Kelemahan Perakaunan Akruan

Terdapat beberapa kelemahan menggunakan kaedah perakaunan akruan, yang kebanyakannya berkisar kepada kakitangan yang diperlukan untuk mengekalkan sistem:

  1. Syarikat kecil mungkin kekurangan kakitangan yang diperlukan untuk menguruskan kaedah ini. Syarikat yang lebih besar biasanya mempunyai kakitangan - bahkan seluruh jabatan - yang didedikasikan untuk mengesan dan melaporkan transaksi. Sebagai contoh, sebuah hospital mungkin mempunyai jabatan penghutang akaun untuk mengesan bil pesakit, dan jabatan yang perlu dibayar untuk mengesan perbelanjaan hospital.
  2. Perakaunan asas akruan memerlukan sekurang-kurangnya laporan bulanan. Untuk terus tepat, perakaunan akruan memerlukan laporan yang kerap dibuat. Ini biasanya penyata kewangan bulanan yang biasa diketahui oleh pengurus perniagaan, seperti penyata pendapatan dan kunci kira-kira. Tetapi laporan penghutang dan laporan hutang akaun sering dihasilkan secara lebih kerap.
  3. Cukai. Walaupun kelebihan menggunakan perakaunan akruan adalah anda dapat melaporkan pendapatan ketika penjualan dilakukan dan bukannya menunggu sehingga anda mempunyai wang tunai, ini juga bermaksud perniagaan membayar cukai atas wang yang belum diterima.

Adakah Perakaunan Akruan Sesuai untuk Perniagaan Anda?

Sekiranya anda merancang untuk mendapatkan pembiayaan luar untuk perniagaan anda pada suatu ketika, kaedah perakaunan akruan kemungkinan besar merupakan pertaruhan terbaik anda. Anda boleh menjalankan sistem perakaunan asas akruan seperti sistem tunai hanya dengan tidak memberikan kredit atau menggunakan kredit untuk transaksi sendiri. Juga, jika anda mula menggunakan asas tunai dan kemudian ingin beralih ke asas akruan satu atau dua tahun kemudian, anda harus meminta izin dari Perkhidmatan Hasil Dalam Negeri untuk melakukannya.