Cara Membuat Kalendar Dengan Photoshop

Versi awal Adobe Photoshop tidak memiliki kemampuan untuk menetapkan lapisan jenis, apalagi rentang teks yang diperlukan untuk membuat kalendar. Photoshop hari ini, dengan teks langsung dan lapisan yang dikelompokkan, menjadikan sumber yang lebih mudah digunakan untuk membina projek kalendar, walaupun penetapan bentuk jangka panjang berada di luar bidang objektif Photoshop khas. Manfaatkan ciri-ciri watak Photoshop untuk menyediakan kalendar setahun penuh yang dapat berfungsi sebagai templat untuk memasukkan maklumat tarikh tahun apa pun, kemudian sesuaikan untuk mempromosikan pelanggan atau syarikat anda.

1

Buka menu "Fail" dan pilih "Baru" untuk menetapkan parameter untuk dokumen kalendar anda. Tetapkan menu lungsur di sebelah medan lebar dan tinggi ke "Inci", dan masukkan "11" sebagai lebar dan "8.5" sebagai ketinggian. Tetapkan resolusi ke 300 dan pilih RGB atau CMYK sebagai mod warna, bergantung pada pilihan terbaik untuk peranti percetakan atau tujuan output anda. Tetapkan kandungan latar belakang ke "Putih". Masukkan nama untuk fail anda dan klik pada butang "OK" untuk membuat dokumen.

2

Tekan kekunci "F" dua kali untuk meletakkan Photoshop dalam "Mod Skrin Penuh Dengan Bar Menu", memaparkan fail anda di papan tulis kelabu yang mengelilingi kawasan dokumen langsung. Tekan "Ctrl-R" untuk memaparkan pembaris dokumen jika tidak kelihatan.

3

Klik dua kali pada pembaris dokumen mendatar atau menegak untuk memaparkan kotak dialog Keutamaan dengan bahagian "Unit & Pembaris" yang kelihatan. Sahkan bahawa pembaris anda menggunakan piksel sebagai unit ukuran mereka dan Photoshop akan mengukur jenis mata anda. Klik pada butang "OK" untuk kembali ke dokumen anda.

4

Tekan "Alt-Ctrl-0" untuk melihat fail anda pada ukuran sebenar. Tekan kekunci "Rumah" untuk menatal ke sudut kiri atas dokumen.

5

Buka menu "Lihat" dan hidupkan fitur "Snap", atau sahkan bahawa item untuk "Snap" menunjukkan tanda centang di depannya, menunjukkan bahawa ia aktif. Tekan "F8" untuk membuka panel Maklumat jika belum kelihatan. Perhatikan panel Maklumat semasa anda menekan kekunci "Shift" dan seret panduan pembaris ke bawah dari pembaris dokumen mendatar. Lepaskan panduan apabila kedudukannya mencapai 100 piksel. Buat dua lagi panduan pembaris mendatar, satu pada 210 dan satu pada 320 piksel.

6

Aktifkan alat "Jenis" di kotak alat Photoshop. Buka menu "Window" dan pilih "Character" untuk mendedahkan panel Character. Tetapkan keluarga fon ke "Myriad Pro", gaya menjadi "Biasa" dan ukuran menjadi "12." Klik pada swatch warna untuk mendedahkan kotak dialog "Tetapkan Warna Teks". Tetapkan rona ke sifar darjah, saturasi hingga 100 persen dan kecerahan hingga 40 peratus, yang menghasilkan merah gelap. Klik pada butang "OK" untuk menyelesaikan pemilihan warna anda.

7

Klik di kawasan langsung dokumen anda dan taipkan perkataan "BULAN" dengan huruf besar. Tekan "Ctrl-A" untuk memilih keseluruhan kata dan "Shift-Ctrl-R" untuk menyelaraskan teks anda ke kanan. Dengan jenis yang masih dipilih, Shift-klik antara "T" dan "H" untuk membatalkan pilihan huruf terakhir kata. Masukkan "450" ​​sebagai nilai penjejakan di panel Karakter. Tekan "Ctrl-Enter" untuk membuat jenis anda.

8

Klik pada swatch warna di panel Character untuk mendedahkan kotak dialog "Tetapkan Warna Teks". Tetapkan tepu dan kecerahan menjadi sifar peratus, ubah warna menjadi hitam. Klik pada butang "OK" untuk menyelesaikan pemilihan warna anda.

9

Klik pada ruang langsung dokumen anda dan taip "SMTWTF S" dengan ruang di antara huruf besar. Tekan "Ctrl-A" untuk memilih teks dan "Shift-Ctrl-R" untuk menyelaraskannya ke kanan. Dengan jenis yang masih dipilih, tahan kekunci Shift dan tekan kekunci anak panah kiri untuk membatalkan pilihan huruf terakhir. Masukkan "450" ​​sebagai nilai penjejakan di panel Karakter. Tekan "Ctrl-Enter" untuk membuat jenis anda.

10

Klik pada ruang langsung dokumen anda dan taipkan tujuh pasang nol yang dipisahkan dengan ruang selepas setiap pasangan kecuali yang terakhir. Tekan "Ctrl-A" untuk memilih keseluruhan teks dan "Shift-Ctrl-R" untuk menyelaraskan teks anda ke kanan. Masukkan sifar sebagai nilai penjejakan di panel Karakter, kemudian pilih ruang pertama dan tetapkan nilai penjejakannya ke "450." Salin ruang ke papan keratan, kemudian sorot masing-masing enam ruang yang lain dalam teks anda dan ganti masing-masing dengan menampal di ruang yang anda salin.

11

Tekan "Ctrl-A" untuk memilih keseluruhan bahagian teks dan salin ke papan keratan. Tekan "Shift-Enter" untuk menambahkan kembali kereta lembut di hujung baris teks, kemudian tampal pada salinan kedua baris pertama. Ulangi proses penambahan pengembalian kereta lembut dan tampal dalam teks sehingga blok teks anda mengandungi lima baris. Tekan "Ctrl-A" untuk memilih blok lima baris anda. Tetapkan nilai utamanya ke "110 piksel" dan tekan "Ctrl-Enter" untuk membuat jenis anda.

12

Buka menu "Window" dan pilih "Layers" untuk mengungkapkan panel Layers. Klik pada nama lapisan teks pertama anda untuk memilihnya, kemudian Shift-klik pada nama lapisan teks ketiga untuk menambahkan ketiga-tiganya pada pemilihan lapisan anda. Buka menu "Lapisan", cari submenu "Sejajarkan" dan pilih "Tepi Kanan."

13

Aktifkan alat "Pindahkan" di kotak alat Photoshop. Shift-klik pada nama lapisan "Bulan" di panel Lapisan untuk memilihnya dan nyahpilih lapisan lain. Letakkan kursor anda di atas dan di sebelah kanan perkataan "BULAN", tahan kekunci "Shift" dan seret teks secara menegak sehingga garis yang menentukan garis dasar berubah menjadi merah, menunjukkan ia sejajar dengan peraturan panduan pertama anda. Klik Shift pada nama lapisan "SMTWTF S" dan tetapkan garis dasar pada panduan kedua. Klik Shift pada nama lapisan yang mengandungi baris nol anda, kemudian sejajarkannya dengan peraturan panduan ketiga. Menggunakan kekunci Shift semasa anda menggerakkan jenis anda memastikan bahawa ia bergerak hanya dalam satu arah, membiarkan penjajaran mendatarnya tidak terganggu.

14

Pilih ketiga-tiga lapisan jenis di panel Lapisan. Buka menu flyout di sudut kanan atas panel Lapisan dan pilih "Kumpulan Baru Dari Lapisan." Dalam kotak dialog dengan nama yang sama, tetapkan mod ke "Normal" dan klik pada butang "OK" untuk membuat kumpulan anda.

15

Tekan "Ctrl-T" untuk mengaktifkan mod "Transform Percuma". Klik pada sauh kiri atas pada proksi penjajaran di bar Pilihan, yang memaksa Photoshop untuk memulakan transformasi anda dari lokasi tersebut pada jenis kumpulan anda. Masukkan "0,25 in" sebagai koordinat X dan Y untuk kumpulan anda dan klik pada tanda semak "Komit Transform" di bar Pilihan.

16

Tahan kekunci "Alt" dan seret teks yang dikelompokkan ke kanan dengan alat "Pindahkan", buat kumpulan pendua. Alt-drag pendua untuk membuat salinan kedua, kemudian Alt-seret salinan itu untuk membuat salinan ketiga dan terakhir. Tekan "Ctrl-T" untuk memasuki mod Transform Percuma. Tetapkan proksi transform ke sudut kanan atas, kedudukan X ke "8.25 ​​in" dan posisi Y ke "0.25 in" untuk meletakkan salinan terakhir dengan tepi kanannya 0.25 inci dari tepi atas dan kanan kawasan dokumen.

17

Klik pada nama kumpulan asal di panel Layers, kemudian Shift-klik pada nama salinan terakhir untuk memilih keempat-empat kumpulan. Buka menu "Lapisan", cari submenu "Sebarkan" dan pilih "Pusat Mendatar" untuk meletakkan jumlah ruang mendatar yang sama antara item yang dikumpulkan.

18

Pilih keempat kumpulan jenis di panel Lapisan. Tahan kekunci "Alt" dan gunakan alat "Pindahkan" untuk menyeret pendua tiga kumpulan ke bawah yang asal. Tekan "Ctrl-A" untuk memilih keseluruhan kawasan dokumen anda. Aktifkan alat "Marquee" di kotak alat Photoshop. Buka menu "Layer", cari sub-menu "Align Layers to Selection" dan pilih "Vertical Centers" untuk memindahkan pendua di tengah-tengah kawasan dokumen. Tekan "Ctrl-D" untuk membatalkan pilihan anda.

19

Beralih kembali ke alat "Pindahkan". Tahan kekunci "Alt" dan seret pendua set bulan ke bawah kawasan dokumen untuk membuat satu salinan lagi. Tekan "Ctrl-T" untuk memasuki mod "Transform Percuma". Tetapkan asal transformasi ke pusat bawah proksi dan tetapkan kedudukan Y bahagian bawah jenis ke "0,25 in." Klik tanda semak "Komit Transform" di bar Pilihan untuk menyelesaikan proses.

20

Tambahkan lapisan jenis yang diletakkan di sepanjang salah satu tepi fail anda untuk menyatakan tahun. Gunakan ukuran jenis yang lebih besar untuk menekankan tahun atau ukuran yang sama dengan jenis anda yang lain untuk memberikan kepentingan yang kurang.

21

Simpan projek anda sebagai fail JPA Photoshop sehingga anda dapat menyesuaikannya untuk data tahun apa pun. Setelah Photoshop selesai menyimpan fail anda, rujuk kalendar untuk tahun yang berkenaan supaya anda dapat mengenal pasti susunan tarikh yang betul berbanding hari dalam seminggu.

22

Aktifkan alat "Jenis" dan edit teks merah pada lapisan "BULAN" untuk menggantikan tempat letak yang mengatakan "BULAN" dengan nama setiap bulan. Gantikan pasangan sifar pada lapisan tarikh dengan tarikh setiap bulan. Simpan fail anda dengan nama baru untuk mengekalkan templat anda untuk digunakan di masa hadapan.