Apa yang Berlaku sekiranya Nisbah Margin Sumbangan meningkat?

Apabila perniagaan ingin mengira dengan tepat berapa banyak pendapatan yang diperolehnya dari penjualan produknya, ia melihat nisbah margin sumbangan. Nisbah margin sumbangan memberitahu syarikat berapa margin sumbangan produknya berubah sebagai tindak balas kepada peningkatan atau penurunan jumlah penjualan.

Persamaan Nisbah Margin Sumbangan

Nisbah margin sumbangan adalah margin sumbangan dibahagi dengan penjualan, dinyatakan dalam peratusan. Untuk menyelesaikan persamaan ini, pertama anda perlu menyelesaikan margin sumbangan, yang merupakan hasil tolak perbelanjaan berubah. Sekiranya syarikat mempunyai pendapatan $ 100 dari penjualan dan $ 30 dalam perbelanjaan berubah, maka margin sumbangannya adalah $ 100 - $ 30 = $ 70. Dalam kes ini, nisbah margin sumbangan adalah $ 70 / $ 100 = .70. Darab .70 dengan 100 untuk menukar perpuluhan menjadi peratusan dan anda mendapat 70 peratus.

Margin Sumbangan Meningkat

Nisbah margin sumbangan meningkat apabila penjualan meningkat. Untuk setiap kenaikan jualan $ 1, keuntungan meningkat dengan nisbah margin sumbangan. Sebagai contoh, jika nisbah margin sumbangan syarikat adalah 25 peratus, ia memperoleh keuntungan sekitar 25 sen untuk setiap satu dolar dalam penjualan. Sekiranya margin sumbangan meningkat kepada 35 peratus kerana peningkatan penjualan, syarikat memperoleh 35 sen untuk setiap satu dolar dalam penjualan.

Kenaikan Keuntungan

Sekiranya kos tetap tidak meningkat pada kadar yang sama dengan kenaikan margin sumbangan, keuntungan syarikat secara keseluruhan akan meningkat. Kos tetap adalah kos yang tidak dapat anda ubah dari masa ke masa, seperti sewa. Sebagai contoh, syarikat mempunyai $ 100 dalam penjualan dan $ 75 dalam perbelanjaan berubah, menjadikan margin sumbangannya 25 peratus. Pada ketika ini, syarikat memperoleh keuntungan 25 sen untuk setiap penjualan $ 1. Katakan penjualan meningkat kepada $ 150, sementara perbelanjaan tetap tidak berubah dan perbelanjaan berubah meningkat menjadi $ 90. Ini meningkatkan nisbah margin sumbangannya kepada $ 60 / $ 150 = .40 atau 40 peratus. Kini, syarikat memperoleh keuntungan 40 sen untuk setiap kenaikan $ 1 dalam penjualan.

Meningkatkan Nisbah Margin Sumbangan

Sekiranya syarikat mendapati bahawa margin sumbangannya terlalu rendah dan ingin menjana keuntungan yang lebih tinggi, ia perlu meningkatkan nisbah margin sumbangannya. Cara utama syarikat dapat berusaha mencapai tujuan ini adalah dengan menaikkan harga jualan akhir produknya, meningkatkan penjualan dan menurunkan kos berubah atau gabungan ketiga-tiganya. Sekiranya syarikat membuat penyesuaian ini dan mendapati bahawa margin sumbangannya masih terlalu rendah, ia mungkin mempertimbangkan untuk cuba mengurangkan kos tetap dengan menutup kedai atau kilang pembuatan, misalnya.