Adakah Penyumberan Luar adalah Amalan Etika?

Penyumberan luar adalah amalan mengupah firma atau individu luar untuk melakukan kerja kontrak sebagai alternatif kepada pekerja yang membayar untuk melakukannya. Banyak syarikat menggunakan penyumberan luar berdasarkan kepakaran dan kelebihan kos pekerja. Seperti bidang etika lain, membincangkan etika penyumberan luar merangkumi banyak kawasan kelabu. Globalisasi menyumbang kepada perbahasan.

Sumber Luar dan Sentimen Pro-Amerika

Dari perspektif global, ucapan "outsourcing" hanya menimbulkan kontroversi, menurut University of New Mexico. Sebilangan orang percaya syarikat mempunyai kewajiban moral untuk melindungi pekerjaan bagi orang Amerika di atas segalanya. Penyumberan luar sering menjadi topik perdebatan utama semasa pemilihan presiden, kerana kedua-dua pihak menyarankan agar calon mereka lebih siap untuk memelihara pekerjaan di Amerika dan meningkatkan pekerjaan dalam negeri.

Syarikat kadang-kadang menggunakan iklan untuk menunjukkan ketika pesaing menggaji sejumlah besar pekerja asing. Tujuannya adalah untuk menerapkan sentimen pro-Amerika dan memalu imej perniagaan yang disasarkan.

Atas permukaan

Amalan mudah penyumberan luar elemen tertentu dalam operasi perniagaan sesuai dengan sistem perusahaan bebas. Sebagai sebahagian daripada perancangan kompetitif yang strategik, syarikat mesti mencapai keseimbangan antara proses kualiti dan kemampuan terjangkau. Penyumberan luar tidak selalu menjadi langkah global. Beberapa perniagaan kecil menggunakan sumber pengangkutan dan logistik dalam negeri, misalnya. Secara amnya, penyumberan luar bermaksud anda merasa lebih bermanfaat untuk melakukan kontrak daripada mengambil pekerja sepenuh masa, yang sepertinya tidak menjejaskan etika syarikat.

Original text


Masalah "Kedai Peluh"

Salah satu implikasi negatif utama penyumberan luar adalah bahawa sebilangan orang yang langsung tidak berminat dengan penyumberan luar adalah perkara pertama yang mereka kaitkan dengan amalan ini adalah kedai peluh - ungkapan slang yang digunakan untuk menggambarkan kemudahan pembuatan di negara asing di mana pekerja menerima upah yang tidak adil dan bekerja dalam keadaan yang buruk , berkaitan dengan undang-undang dan standard etika Amerika.

Syarikat yang memperoleh produk dari syarikat asing ini sering menjadi pusat ribut hubungan masyarakat, menurut Unleashed. Nike terkenal harus mengatasi masalah imej pada akhir tahun 1990an ketika pertama kali melepaskan diri dari kritikan "kedai keringat", tetapi kemudian menganjurkan piawaian yang lebih tinggi ketika boikot awam besar-besaran menyakiti syarikat itu.

Implikasi Lain

Dalam tempoh pengangguran yang tinggi, beberapa syarikat menghadapi tinjauan media dan orang ramai sama ada penyumberan luar dalam atau luar negara. Adil atau tidak, tekanan terhadap masalah etika penyumberan luar ini berpunca dari perspektif beberapa warga bahawa perniagaan harus mempromosikan pekerjaan daripada memilih hubungan kontraktor dengan kos rendah.

Cara syarikat memperlakukan rakan penyumberan luarnya juga mempunyai pertimbangan etika. Secara amnya, amalan perniagaan anda menggambarkan rakan sekerja anda dan juga imej syarikat anda sendiri. Kelebihan dan kekurangan dari penyumberan luar memberi tekanan kepada perniagaan anda untuk memantau dan mengekalkan standard berkualiti tinggi jika anda mahu pelanggan menganggap anda sebagai penyedia utama.