Cara Menyahaktifkan Auto Isi pada Mesin Pencari

Apabila anda memasukkan istilah carian atau alamat URL di bar alamat, penyemak imbas anda sering menyusun senarai istilah atau laman web yang dicadangkan berdasarkan sejarah penyemakan imbas anda. Senarai ini akan turun dari bar alamat. Sesuaikan pilihan penyemak imbas anda untuk membersihkan sejarah penyemakan imbas anda dan berhenti meramalkan pilihan carian. Menonaktifkan pilihan pengisian automatik ini menjadikan senarai yang mengganggu ini tidak tumpang tindih kandungan di skrin anda. Selanjutnya, jika anda mengakses komputer yang dikongsi, anda dan rakan anda tidak akan dapat melihat sejarah penyemakan imbas antara satu sama lain.

Google Chrome

1

Pilih butang menu "Chrome" dan kemudian arahkan ke atas "Alat". Pilih "Hapus data penyemakan imbas" untuk membuka senarai pilihan.

2

Klik butang anak panah ke bawah di sebelah "Hapuskan item berikut dari:" dan kemudian klik "awal waktu." Klik untuk menambahkan tanda centang di sebelah pilihan pilihan anda, seperti "Hapus riwayat penyemakan imbas" dan "Hapus sejarah muat turun." Pilih "Hapus data penyemakan imbas."

3

Klik butang menu "Chrome" dan kemudian klik "Tetapan." Klik pautan "Tunjukkan tetapan lanjutan" di bahagian bawah halaman.

4

Klik untuk mengeluarkan tanda centang dari "Gunakan perkhidmatan ramalan untuk membantu menyelesaikan carian dan URL yang diketik di bar alamat" di bahagian Privasi.

Mozilla Firefox

1

Pilih "Alat" pada bar menu, dan kemudian klik "Pilihan." Sekiranya bar menu disembunyikan, pilih butang "Firefox" dan kemudian "Pilihan."

2

Pilih tab "Privasi". Klik butang anak panah ke bawah untuk "Firefox will:" di bahagian Sejarah. Klik "Jangan ingat sejarah."

3

Klik "Hapus semua sejarah semasa" untuk membuka kotak dialog. Klik anak panah ke bawah di sebelah "Julat masa untuk membersihkan:" dan kemudian klik "Segala-galanya."

4

Klik untuk menambah tanda di sebelah "Sejarah Penyemakan Imbas & Muat Turun" dan "Sejarah Bentuk & Carian". Klik "Kosongkan Sekarang." Kotak dialog ditutup dan kotak Pilihan tetap terbuka.

5

Pilih butang anak panah ke bawah di sebelah "Ketika menggunakan bar lokasi, cadangkan:" untuk membuka daftar. Klik "Tiada." Klik "OK" untuk menutup kotak Pilihan.

internet Explorer

1

Klik "Alat" pada bar menu dan kemudian "Pilihan Internet." Sekiranya bar menu tersembunyi, klik kanan ruang kosong di dekat bar alamat, dan kemudian klik "Menu bar" untuk memaparkan butang ini.

2

Pilih tab "Kandungan". Klik “Settings” di bahagian AutoComplete untuk membuka kotak dialog.

3

Klik untuk membuang tanda untuk pilihan di bahagian Bar Alamat. Contohnya, hapus centang dari kotak centang untuk "Sejarah penyemakan imbas" dan "Mencadangkan URL". Keluarkan tanda centang dari "Bar alamat".

4

Klik "Delete AutoComplete history" untuk membuka kotak dialog. Klik untuk menambah tanda di sebelah "Sejarah" dan "Sejarah Muat Turun". Pilih "Padam."

5

Klik "OK" untuk menutup kotak Tetapan AutoComplete, kemudian "OK" sekali lagi untuk menutup kotak Pilihan Internet.