Memasukkan Gambar Dengan Kapsyen di PPT

Membuat fail persembahan PowerPoint untuk pekerja anda adalah cara yang ideal untuk memperkenalkannya kepada eksekutif syarikat, prosedur perniagaan dan juga tanggungjawab pekerjaan. Walaupun PowerPoint mempermudah memasukkan gambar ke slaid PPT, anda mungkin ingin mengambil langkah tambahan untuk memasukkan kapsyen. Ini memastikan penonton sentiasa mengetahui apa yang mereka lihat dan memberi anda tempat untuk memetik rujukan atau memberikan maklumat tambahan.

1

Mulakan PowerPoint. Klik pada kotak "Klik untuk menambah tajuk" di tengah-tengah slaid dan tekan kekunci "Padam" untuk menghapusnya. Klik kotak "Klik untuk menambah sari kata" dan tekan kekunci "Padam".

2

Klik tab "Masukkan". Klik butang "Gambar" di sebelah kiri pita.

3

Cari gambar yang akan digunakan dengan kapsyen pada slaid PPT dan klik dua kali nama fail. Seret gambar ke tempat pada slaid.

4

Klik butang "Kotak Teks" di tengah pita. Perhatikan bahawa kursor berubah menjadi salib terbalik.

5

Letakkan kursor di bawah gambar. Tekan dan tahan butang tetikus kiri dan seret sehingga anda sampai di sebelah lain gambar. Kotak kapsyen selalu disesuaikan jika anda memerlukan lebih banyak ruang semasa menaip. Kotak berlapis titik biru muncul.

6

Klik di dalam kotak kapsyen dan taipkan teks kapsyen, seperti "Gambar 1: Piknik Pekerja." Sekiranya teks tidak sesuai, klik salah satu bulatan sudut pada kotak teks dan seret ke luar agar sesuai. Anda juga boleh menyeret ke dalam jika terdapat terlalu banyak ruang di dalam kotak, tetapi sempadan kotak kapsyen tidak dapat dilihat, jadi ini adalah pilihan.

7

Klik tab "Laman Utama". Sorot teks dalam kotak kapsyen. Gunakan bahagian "Font" pada pita untuk memformat teks, seperti membuatnya miring dan mengurangi ukuran font sehingga tidak bersaing dengan gambar.

8

Klik tab "Fail". Klik "Simpan Sebagai." Taipkan nama untuk fail. Klik butang "Simpan".