Tujuan Tumblr

Tumblr adalah salah satu daripada banyak perkhidmatan blog dalam talian yang boleh anda gunakan untuk mempromosikan perniagaan anda. Walaupun anda sudah mempunyai laman web perniagaan, blog seperti Tumblr membantu anda berhubung dengan peminat dan pelanggan yang menggunakan perkhidmatan ini. Menyiarkan kandungan baru di Tumblr dapat menarik minat peminat untuk memeriksa laman web rasmi anda atau membolehkan anda mendapatkan maklum balas berharga. Tidak seperti blog lain, Tumblr diarahkan pada catatan pendek dan kandungan multimedia. Antaramuka juga sangat mudah dan tidak memerlukan pengetahuan tentang HTML atau CSS, walaupun pengguna maju dapat menggunakannya untuk menyesuaikan blog mereka.

Menyiarkan Kandungan Menarik

Kecuali pembaca secara khusus mencari jenis perkhidmatan yang ditawarkan perniagaan anda, dia cenderung membaca blog daripada mengunjungi laman web anda. Tumblr memudahkan untuk memposting konten menarik secara berkala yang mungkin hanya berkaitan dengan blog perniagaan rasmi anda. Oleh kerana Tumblr memfokuskan pada blog mikro, mudah untuk menyiarkan kandungan seperti petikan atau foto tanpa membuang masa membuat susun atur. Sekiranya orang menyukai apa yang anda hantar, mereka akan mengikuti blog Tumblr anda dan menyebarkan berita mengenai perniagaan anda.

Memuat naik Media Secara Langsung

Dengan Tumblr, anda boleh memuat naik media secara langsung tanpa memerlukan laman web hosting luaran dan menyiarkan kandungan termasuk foto, video dan audio tanpa memerlukan pemalam atau aplikasi. Fleksibiliti ini menjadikan Tumblr ideal jika anda mendapati perkhidmatan lain seperti Twitter terlalu ketat tetapi tidak memerlukan semua fungsi blog yang lebih maju seperti WordPress atau Blogger. Tumblr juga membolehkan penyerahan pengguna ke blog anda. Pemberian kebenaran ini boleh berguna sekiranya anda ingin membina komuniti di sekitar jenama anda.

Berkongsi Kandungan

Pengikut yang menikmati siaran anda boleh memaparkannya di blog mereka sendiri menggunakan ciri reblogging Tumblr. Anda juga boleh menyemak semula catatan dari orang lain yang berkaitan dengan perniagaan anda atau mungkin menarik minat pengikut anda. Apabila catatan anda dicantumkan semula, anda dapat melihat siapa yang melakukannya dan siapa yang menyukainya, dan menggunakan maklumat ini untuk mengukur populariti dan penyebaran kandungan anda. Anda juga boleh berkongsi catatan anda di Facebook Timeline dan akaun Twitter anda. Dengan ciri "Antrean", anda dapat mengejutkan catatan dalam jangka masa yang telah ditetapkan untuk memastikan sentiasa ada kandungan segar yang ditunjukkan oleh perniagaan anda di laman media sosial. Anda bahkan boleh memuat naik catatan anda melalui telefon bimbit atau e-mel jika anda tidak masuk ke akaun anda.

Jenama Kandungan Anda

Pilihan penyesuaian Tumblr membantu anda memaparkan catatan anda dengan cara yang melengkapkan jenama anda. Pilih dari pilihan tema percuma, serta tema premium dengan harga tetapi menawarkan lebih banyak pilihan penyesuaian. Sekiranya anda mempunyai pengetahuan, anda boleh mengedit HTML tema yang anda pilih dan memantau perubahan semasa anda mengubah kodnya. Tidak seperti beberapa perkhidmatan blog lain, Tumblr tidak menyiarkan iklan, sepanduk atau logo yang tidak diingini pada tema anda.