Tutorial Photoshop mengenai Screentones & Half Nada

Nada skrin dan nada tengah, yang pada dasarnya sama, digunakan untuk mensimulasikan warna kelabu dalam bitmap, atau hitam dan putih, gambar. Anda juga boleh menggunakannya untuk membuat kesan khas, seperti bayangan bergaya yang digunakan dalam komik hitam putih. Di Photoshop, program penyuntingan gambar, anda boleh menggunakan nada bawah pada gambar semasa proses penukaran bitmap.

1

Buka fail Photoshop PSD yang ingin anda ubah menjadi bahagian tengah dengan mengklik menu "Fail" dan memilih "Buka." Ini memaparkan kotak dialog Buka. Arahkan ke fail, pilih, lalu klik "Buka."

2

Klik menu "Imej", pilih "Mod", kemudian pilih "Skala Kelabu." Photoshop memaparkan kotak dialog yang bertanya sama ada anda mahu membuang maklumat warna gambar.

3

Klik "Buang", kemudian Photoshop menukar gambar ke skala kelabu.

4

Klik menu "Imej", pilih "Mod", dan pilih "Bitmap." Ini membuka kotak dialog Bitmap.

5

Klik menu drop-down "Use" dan pilih "Halftone Screen."

6

Klik "OK." Ini membuka kotak dialog Skrin Halftone. Dari sini anda boleh mengubah frekuensi corak halfone yang diukur dalam garis per inci. Contohnya halftone dengan frekuensi 60 baris per inci mengandungi 60 baris titik, atau bentuk apa pun yang anda pilih untuk membuat bahagian tengah anda. Kotak dialog Skrin Halftone menyediakan beberapa pilihan bentuk, seperti Bulat (titik), Berlian, Elips, Garis, Persegi, dan Salib. Masing-masing menghasilkan corak halftone yang berbeza. Biasanya, anda akan menggunakan titik untuk mensimulasikan warna kelabu dan yang lain untuk menghasilkan kesan khas.

7

Taipkan frekuensi yang diingini di medan "Frekuensi".

8

Klik menu lungsur "Bentuk" dan pilih bentuk yang diinginkan.

9

Klik "OK."