Cara Merakam Persidangan Web pada Mac

Dengan kenaikan harga gas dan perbelanjaan perjalanan yang semakin meningkat, persidangan Web menjadi popular sebagai kaedah yang lebih murah untuk berkomunikasi dengan rakan sekerja yang jauh. Dengan bayaran nominal - atau dalam beberapa kes, secara percuma - anda boleh mengadakan perjumpaan pada bila-bila masa sepanjang hari dengan pekerja di seluruh dunia, dan tidak ada yang tahu bahawa anda sedang duduk di rumah dengan baju tidur anda. Rakam perjumpaan ke komputer Mac menggunakan pelbagai kaedah, kemudian kongsi kemudian dengan pekerja yang tidak dapat bergabung dengan anda secara langsung.

Perisian Persidangan Web

Langkah pertama dalam merakam persidangan Web adalah memutuskan perkhidmatan apa yang akan digunakan untuk mengadakan mesyuarat. Dengan aplikasi seperti Skype atau Google Talk, mengadakan mesyuarat Web dapat dilakukan secara percuma dan di seluruh sistem operasi. Perkhidmatan bayar untuk penggunaan lain, seperti GoToMeeting atau WebEx, menawarkan ciri persidangan yang lebih mantap seperti perkongsian desktop penuh, penjadualan e-mel bersepadu dan video HD.

Rakaman Skrin QuickTime

Terlepas dari program atau layanan apa yang Anda gunakan untuk menjadi tuan rumah pertemuan, program QuickTime Player yang disertakan dengan Mac OS X dapat membuat rakaman video pada layar komputer Anda, yang bermaksud Anda tidak memasang perisian tambahan atau membayar untuk perkhidmatan pihak ketiga. Lancarkan QuickTime dan klik "File", kemudian pilih "Rakaman Skrin Baru." Klik anak panah di sebelah kanan tetingkap untuk mengubah tetapan penyimpanan mikrofon, kualiti dan dokumen. Mulakan rakaman dengan mengklik butang rakaman merah, klik butang "Berhenti" di bar menu atau tekan "Command + Control + Escape" pada papan kekunci ketika persidangan anda selesai.

Ciri Rakaman Perkhidmatan Web

Laman web persidangan Web yang popular seperti GoToMeeting dan WebEx, yang kedua-duanya merupakan perkhidmatan berbayar, menawarkan ciri rakaman semasa anda mengadakan mesyuarat. Pilihannya berbeza-beza, tetapi biasanya anda boleh memilih untuk menyimpan fail ke komputer anda atau menyimpan salinan di pelayan laman web yang boleh anda akses dengan masuk ke akaun anda. Semasa anda berada dalam mesyuarat yang aktif, cari menu atau Rakaman "Rakaman" di mana anda akan mendapat pilihan untuk menyimpan, kualiti suara dan video, ditambah dengan kawalan permulaan dan berhenti.

Alternatif Pihak Ketiga

Terdapat beberapa program alternatif yang tersedia untuk dimuat turun yang membolehkan anda mengambil apa yang ada di skrin komputer Mac anda dan menangkapnya ke fail video. Sebagai contoh, Camtasia, program dengan ulasan pengguna tinggi yang digunakan oleh banyak pendidik untuk merakam kuliah, membolehkan anda merakam kemudian memotong, menyambung, dan menggabungkan klip yang dibuat dari skrin komputer anda. Ia tersedia untuk percubaan 30 hari percuma dari CNET. SnagIt adalah satu lagi pilihan yang disemak baik yang terdapat di CNET yang dilengkapi dengan percubaan 30 hari percuma, dan ia menawarkan kemampuan penyuntingan dan cap grafik yang serupa.

Gandakan Liputan

Kesambungan web boleh dipengaruhi oleh pelbagai faktor - misalnya, ketersediaan lebar jalur atau kelajuan sambungan data. Begitu juga, di bawah ancaman cuaca buruk, anda mungkin kehilangan kuasa atau internet pada persidangan pertengahan. Sekiranya mungkin, ada baiknya ada lebih daripada satu peserta yang merakam sesi untuk menghilangkan risiko kehilangan video jika salah seorang daripada anda menghadapi masalah yang mengganggu.