Cara Menghapus Partition MBR Dari Hard Drive

Sekiranya anda perlu menghapus partisi Master Boot Record dari cakera keras, sejumlah alat percuma tersedia untuk membantu anda melalui proses tersebut, sebahagiannya terdapat di dalam sistem operasi Windows. Sebelum menghapus MBR anda, ada baiknya anda mengetahui apa yang dilakukannya dan apa sebenarnya yang berlaku semasa anda menghapusnya.

Struktur Cakera

Data yang disimpan di cakera keras anda tidak hanya dilemparkan secara rawak ke piring pemacu oleh sistem. Pemacu keras komputer dipecah menjadi bahagian yang berbeza. Setiap partisi, pada gilirannya, dapat memegang pemacu logik atau sistem operasi yang berbeza. Sebagai contoh, jika anda mempunyai satu pemacu yang berukuran 500GB, ia boleh dibahagi dengan perisian pemisah cakera menjadi pemacu C: 250 GB dan pemacu D: 250 GB, walaupun hanya ada satu cakera fizikal. Pemacu D: secara opsional dapat memegang sistem operasi lain, seperti Linux.

MBR

Master Boot Record adalah sektor pertama pemacu. Ini memberitahu komputer apa yang berlainan partisi pada cakera fizikal dan di alamat mana mereka boleh diakses. Sekiranya MBR dihapus atau dikompromikan, seluruh cakera keras tidak dapat diakses, kerana sistem tidak tahu di mana untuk mengakses partisi. Sekiranya anda memasang Linux pada sistem anda, Linux akan menimpa MBR dengan program yang dipanggil GRUB (untuk GRand Unified Bootloader). Sekiranya, kemudian, anda memutuskan untuk membuang Linux, anda perlu menghapus GRUB untuk memulihkan MBR.

Memadamkan MBR

Terdapat sejumlah pilihan yang tersedia semasa anda ingin menghapus MBR dari cakera. Perkara pertama yang harus diputuskan adalah sama ada anda mahu memadam MBR atau menghapus keseluruhan cakera. Untuk memadam hanya MBR, anda perlu menggunakan perisian pemisahan cakera khusus, seperti Super FDisk (lihat Sumber). Untuk memadam keseluruhan cakera, anda boleh menggunakan perisian seperti Super FDisk, Windows Disk Administrator atau perintah "Bersihkan Semua" Windows dalam utiliti "Diskpart".

Memadam MBR dan Data Lain dengan Selamat

Menggunakan utiliti untuk memformat semula cakera keras atau menghapus MBR membolehkan anda membuat pembahagian semula untuk digunakan semula. Namun, hanya kerana pemacu kelihatan kosong tidak bermaksud data anda telah dikeluarkan dengan selamat. Sebaliknya, apa yang dilakukan oleh program ini adalah menulis semula jadual indeks pemacu, memberitahu sistem bahawa semua sektor pada pemacu bebas untuk ditulis. Untuk membuang data anda dengan selamat, anda perlu menggunakan jenis program cakera yang disebut pemadam. Program-program ini menuliskan sektor pemacu dalam sejumlah hantaran dengan bit data rawak, sehingga menyembunyikan apa yang sebelumnya ditulis ke cakera.