Huraikan Tiga Tahap Strategi untuk Syarikat Perniagaan Tunggal

Pada mulanya, pengertian tiga tahap strategi yang berbeza untuk sebuah syarikat mungkin kelihatan membingungkan. Lagipun, bukankah organisasi mempunyai satu tujuan utama: untuk berkembang dan menjana wang? Memang benar, tetapi syarikat adalah operasi yang kompleks dengan hierarki yang jelas. Namun strategi korporat, perniagaan dan fungsional membolehkan anda memberi tumpuan kepada aspek individu syarikat anda. Lebih-lebih lagi, strategi ini membantu anda mengambil pandangan dari atas ke bawah ketika menetapkan matlamat. Hasil akhirnya adalah sinergi di seluruh organisasi anda. Sinergi ini seterusnya membolehkan anda berkembang. Teruskan membaca untuk mengetahui caranya.

Kekuatan Strategi

Sebagai pemimpin, tugas pertama anda adalah bertanya kepada diri sendiri bagaimana anda memastikan syarikat anda berkembang maju. Bagaimana anda dapat memastikan perniagaan anda berkembang? Soalan ini akan mengarahkan anda ketika anda mempertimbangkan tahap strategi. Strategi adalah rancangan tindakan yang anda ambil untuk mencapai tujuan tertentu. Bagaimana anda akan mencapai matlamat penjualan anda? Bagaimana anda akan meningkatkan perkhidmatan pelanggan? Bagaimana anda akan menjejaki inventori dengan lebih baik?

Anda mesti menjawab soalan-soalan ini:

  • Mengapa syarikat saya wujud?
  • Bagaimana saya akan memperlihatkan diri sebagai wakil syarikat saya? Bagaimana syarikat saya akan berkelakuan?
  • Kemana kita akan pergi? Di manakah dalam lima, 10 atau 20 tahun?
  • Bagaimana kita akan mencapai matlamat kita?
  • Apa yang syarikat saya perlukan sekarang untuk berkembang?

Dengan strategi yang betul, anda boleh.

Dengan menjawab soalan-soalan ini, anda dapat memastikan bahawa anda tetap fokus pada matlamat anda. Kekuatan strategi adalah bahawa ia dapat membantu anda menonjol dari orang ramai. Sebagai pemilik perniagaan, anda mesti menemui dan mengungguli daya saing anda. Apa yang membezakan anda daripada persaingan anda? Apakah kekuatan anda? Strategi yang anda buat harus selalu memanfaatkan kekuatan tersebut.

Paparan Tingkat Atas

Tiga tahap perkhidmatan iaitu:

  • Tahap korporat
  • Tahap perniagaan
  • Tahap fungsi

Pada peringkat strategi korporat, anda menjawab soalan asas: apa yang anda ingin capai? Di peringkat unit perniagaan, anda memutuskan industri mana yang akan anda kendalikan dan bagaimana anda akan bersaing dengan pesaing. Pada peringkat fungsional, anda memutuskan bagaimana mengatur syarikat anda dan berapa banyak perwakilan yang ingin anda lakukan.

Tahap Korporat

Tahap korporat adalah strategi perniagaan tahap tertinggi, dan yang paling luas. Anda harus merancang strategi peringkat korporat dengan mempertimbangkan tujuan utama anda. Ini adalah tempat untuk menetapkan matlamat jangka panjang yang tinggi. Matlamat ini memberi kesan kepada dua tahap yang lain. Dengan kata lain, tujuan perniagaan dan fungsional anda harus berkaitan dengan matlamat korporat anda dan sebaliknya.

Pada tahap inilah anda membuat pernyataan misi dan visi anda. Untuk membuat strategi korporat yang terbaik, jelaskan misi anda. Dengan pernyataan misi anda, anda menerangkan apa yang dilakukan syarikat anda dan bagaimana ia berbeza dengan persaingan.

Dengan pernyataan visi anda, anda menyatakan bagaimana anda mahu syarikat anda beroperasi pada waktu tertentu pada masa akan datang. Tidak jarang pemilik perniagaan membuat pernyataan visi untuk lima, 10, 15 atau 20 tahun ke depan.

Buat Objektif Korporat

Anda juga ingin mewujudkan objektif korporat anda pada tahap ini. Di sini, anda harus menyatakan sasaran tahap tinggi yang disasarkan. Fokus pada matlamat kewangan, dalaman, pelanggan dan pertumbuhan tertentu. Sekiranya anda memulakan syarikat dandanan anjing, anda mungkin membuat matlamat pendapatan sejam tertentu.

Kerana perkhidmatan pelanggan dan mulut ke mulut sangat penting dalam industri itu, anda mungkin juga dapat menetapkan tujuan kepuasan pelanggan yang dapat diukur. Dari aspek dalaman, anda mungkin memutuskan bahawa anda ingin mengambil lima pekerja dalam masa dua tahun.

Tahap Unit Perniagaan

Di sini anda akan menentukan strategi yang berasingan untuk pelbagai industri yang anda jalankan. Pemilik perniagaan yang beroperasi di banyak ceruk yang berbeza mesti memutuskan mana yang harus difokuskan, dan itu mungkin berubah dari masa ke masa. Di peringkat unit perniagaan, anda mungkin memutuskan untuk membuat jalan keluar dari pasaran yang kurang berprestasi. Atau, anda mungkin memutuskan untuk menjual unit perniagaan individu.

Sekiranya anda beroperasi hanya dalam satu industri atau niche, anda mungkin tidak banyak yang boleh dilakukan di sini. Yang mengatakan, ada kerja yang boleh anda lakukan. Untuk satu perkara, pada tahap inilah anda memutuskan bagaimana anda akan membezakan diri anda dari pertandingan.

Apa yang menjadikan perniagaan anda istimewa? Bagaimana produk atau perkhidmatan anda unggul? Sekarang adalah masa untuk memuncak kepala dan melakukan analisis SWOT: kekuatan, kelemahan, peluang dan ancaman.

Tentukan Strategi Anda

Strategi yang anda tentukan di sini harus menentukan objektif yang kedua-duanya menyokong setiap unit perniagaan dan syarikat secara keseluruhan. Sebagai contoh, penjaga anjing boleh membuat strategi pertumbuhan yang memungkinkannya bercabang untuk menjamu haiwan lain atau melakukan layanan serupa.

Penting untuk diperhatikan bahawa dalam senario ini, unit perniagaan baru akan serasi dengan perkhidmatan asal. Ini menjimatkan kos dan juga memastikan unit perniagaan asal terus berfungsi dengan baik.

Tahap Berfungsi

Apabila anda membuat strategi tahap fungsional, anda prihatin dengan operasi dalaman yang lancar. Ini melibatkan bagaimana jabatan beroperasi dan berinteraksi, dan bagaimana mereka menyokong strategi tahap korporat anda dari hari ke hari. Biasanya, ketua jabatan anda akan membuat dan melaksanakan strategi tahap fungsional anda. Tetapi jika anda seorang pemula, anda mungkin juga perlu memerintah di sini.

Sekiranya anda mempunyai ketua jabatan, strategi tahap fungsional anda akan membantu mereka menjalankan semuanya dengan lancar. Sama ada anda mempunyai jabatan atau tidak, tidak terlalu awal untuk memulakan strategi fungsional anda.

Strategi Tahap Fungsional

Pada tahap inilah getah memenuhi jalan. Sekiranya projek tidak dibuat dan dilaksanakan dengan cekap, seluruh perniagaan anda akan terganggu. Jadi, strategi tahap fungsional anda harus menyediakan cara untuk mengukur kemajuan. Anda, atau ketua jabatan anda, harus dapat menjawab soalan-soalan ini setiap saat:

  1. Sejauh mana kita mencapai objektif semasa?
  2. Apakah langkah terpenting yang dapat kita ambil sekarang untuk memenuhi objektif ini?

Dengan kata lain, walaupun anda akan mempunyai objektif, projek dan tujuan di setiap peringkat organisasi anda, mereka harus lebih terperinci pada tahap fungsional.

Menyelaraskan Matlamat di Semua Tiga Tahap

Anda ingin memastikan bahawa matlamat di peringkat fungsional sejajar dengan matlamat anda di peringkat korporat. Sebagai contoh, semua jabatan dalam organisasi anda harus fokus pada pembuatan produk yang berkualiti, dan semua jabatan harus prihatin dengan memberikan perkhidmatan pelanggan yang hebat. Perbezaannya adalah bahawa pada tahap fungsional, pasukan anda harus membuat rancangan khusus untuk mencapai tujuan ini.

Penjaga anjing kami mungkin mempunyai ketua jabatan, yang memberi tumpuan kepada tempahan pelanggan baru dan yang lain, yang memberi tumpuan kepada operasi sehari-hari. Kedua-dua pasukan menggunakan strategi khusus yang membolehkan mereka unggul, tetapi kedua-duanya juga fokus untuk mengembangkan syarikat secara keseluruhan.

Mungkin yang paling penting adalah strategi anda di ketiga-tiga tahap harus selaras. Sekiranya tidak, anda akan cuba bergerak dalam tiga arah sekaligus. Seperti kata pepatah, sebuah rumah yang berpecah belah tidak dapat berdiri. Bangun asas yang kukuh hari ini dengan mengerjakan ketiga-tiga tahap strategi perniagaan.