Cara Menghilangkan Pegangan pada Illustrator

Adobe Illustrator membolehkan anda membuat grafik berkualiti tinggi untuk laman web, dokumen digital dan mencetak menggunakan alat gambar dan ilustrasi program. Salah satu alat ini adalah alat Pen, yang melancarkan garis vektor bersih di sepanjang jalan yang anda buat. Anda mengawal jalan alat Pen dengan menggunakan pegangan pada titik di sepanjang garis. Anda juga dapat menyingkirkan pegangan yang dibuat oleh alat Pen dengan dua cara yang berbeza.

Mengenai Adobe Illustrator

Adobe Illustrator adalah program reka bentuk grafik yang membuat gambar vektor yang boleh anda gunakan untuk projek digital atau percetakan anda. Imej vektor lebih berkualiti daripada gambar raster yang dibuat oleh program reka bentuk grafik standard. Apabila anda mengubah saiz atau mengubah grafik vektor, gambar tidak akan menjadi piksel atau memutarbelitkan seperti yang dilakukan oleh gambar bukan vektor. Alat melukis, seperti alat Pen, membuat pukulan vektor yang dapat anda sambungkan bersama untuk membuat bentuk, reka bentuk dan grafik tersuai.

Mengenai Illustrator Pen Tool

Alat Pen membolehkan anda melukis jalur fleksibel yang dibuat di antara satu set titik. Apabila anda mengklik kiri dan menyeret dengan alat Pen, ini membuat titik pada dokumen gambar anda dengan dua pegangan yang meluas ke kedua-dua sisi titik. Anda boleh mengklik pada pemegang untuk memutarnya di sekitar titik dan mengubah lekukan garis yang mengarah ke titik itu. Dengan cara ini, pemegang membolehkan anda menyesuaikan aliran jalan anda secara dinamik dari titik ke titik. Walau bagaimanapun, anda boleh memutuskan untuk melepaskan pegangan pada titik tertentu semasa mengerjakan dokumen gambar.

Tarik Titik Arah

Titik arah adalah titik yang terletak di hujung setiap sisi pemegang. Ini adalah titik di mana anda mengklik untuk berinteraksi dengan pemegang, seperti ketika anda ingin mengubah putaran atau arah lengkung garis. Pilih alat Pemilihan dan klik pada titik arah pemegang dan seret ke titik sumber pada baris. Kemudian lepaskan butang tetikus untuk melepaskan separuh pegangan. Ulangi proses dengan separuh pemegang yang lain untuk melepaskan kedua-dua sisi pemegang.

Tukarkan Anchor Point

Alat Convert Anchor Point akan melepaskan pegangan dari satu titik dan melepaskan lekukan antara dua titik, mewujudkan garis lurus. Klik kiri dan tahan pada pilihan "Pen Tool" di menu kiri sehingga drop-down muncul. Pilih "Convert Anchor Point Tool" dari menu drop-down. Anda juga dapat menekan "Shift-C" pada papan kekunci anda untuk memilih alat ini secara automatik. Klik pada titik arah pemegang untuk melepaskan setiap sisi pemegang secara individu. Sekiranya anda mengklik pada titik pada garis, ia akan melepaskan kedua-dua sisi pemegang secara automatik.