Apakah Lima Komponen Yang Perlu Dipertimbangkan Semasa Membeli Komputer?

Sama ada anda membeli komputer riba, komputer meja atau tablet, sangat penting anda meluangkan masa untuk mempertimbangkan pemproses, cakera keras, memori, kad grafik dan sistem operasi peranti sebelum membuat pembelian. Lima komponen ini merangkumi daging dan kentang komputer anda. Memastikan bahawa anda membeli perkakasan yang betul dapat membuat perbezaan antara komputer yang berfungsi dengan baik dan bertahan lama dan yang tidak berfungsi.

Pemproses

Unit Pemprosesan Pusat, atau CPU, berfungsi sebagai otak komputer anda. Kelajuan prosesor diukur dalam gigahertz, atau GHz. Semasa memilih pemproses, lebih cepat lebih baik. Tetapi pemproses yang lebih pantas juga lebih mahal. Semasa memutuskan pemproses untuk komputer syarikat anda, luangkan masa untuk mempertimbangkan apa yang perlu anda lakukan oleh pemproses anda. Sekiranya anda merancang untuk menggunakan komputer untuk menjalankan kerja pejabat dengan menggunakan Microsoft Office 2013, misalnya, Microsoft mengesyorkan sekurang-kurangnya pemproses 1 GHz. Sekiranya anda merancang untuk melakukan kerja yang lebih maju dan intensif grafik, pemproses yang lebih pantas menawarkan prestasi yang lebih baik.

Pemacu Keras

Hard disk adalah tempat di mana fail, program dan data lain disimpan di komputer anda. Sehingga Januari 2014, dua jenis cakera keras ada di pasaran: pemacu cakera keras dan pemacu keadaan pepejal. Pemacu keadaan pepejal lebih cepat, tetapi juga lebih mahal. Semasa memilih cakera keras, kelajuan dan ukuran adalah dua faktor terpenting yang perlu dipertimbangkan. Sekiranya boleh, tuju cakera keras dengan ruang simpanan sekurang-kurangnya 1 terabait.

Ingatan

Memori, juga disebut sebagai RAM, bekerja bersama dengan CPU untuk menentukan seberapa cepat komputer anda melakukan tugas. Seperti kebanyakan perkara yang berkaitan dengan komputer, lebih banyak yang lebih baik. Kuantiti RAM diukur dalam gigabait. Untuk tugas pengkomputeran rata-rata, anda memerlukan komputer dengan RAM sekurang-kurangnya 4 gigabait. Semasa memilih RAM, pastikan ia serasi dengan papan induk anda.

Kad grafik

Kad grafik mengendalikan bagaimana video diproses di komputer anda. Semasa membeli komputer, anda akan menemui dua jenis kad grafik: bersepadu dan khusus. Kad grafik bersepadu dimasukkan ke dalam papan induk komputer anda. Kad grafik khas dipasang secara berasingan. Secara amnya, kad grafik khusus lebih hebat. Sekiranya anda merancang untuk menyunting video, bermain permainan atau menonton filem definisi tinggi di komputer anda, kad grafik khusus disyorkan.

Sistem operasi

Pada Januari 2014, Windows merupakan sistem operasi paling popular di dunia, yang menggunakan lebih daripada 80 peratus komputer di dunia. Anda boleh membeli komputer dengan Windows yang sudah diinstal atau membeli salinan Windows sendiri jika anda memilih untuk membina PC anda sendiri. Beberapa sistem operasi alternatif sumber terbuka juga tersedia, yang kebanyakannya berasaskan Linux. Semua komputer Apple dilengkapi dengan sistem operasi OS X milik Apple.