Matlamat Garis Panduan Jenama

Matlamat garis panduan jenama adalah untuk melindungi kekuatan jenama anda sehingga terus mencipta nilai untuk syarikat anda. Garis panduan jenama mencapainya dengan menjelaskan kepentingan jenama anda dan menerangkan cara menggunakan elemen jenama, seperti identiti korporat dan nama jenama. Garis panduan jenama anda harus menyediakan manual yang komprehensif untuk sesiapa sahaja yang menggunakan jenama anda dan komponennya dalam pekerjaan mereka, termasuk pekerja, rakan saluran, pereka dan agensi pemasaran

Nilai

Jenama anda adalah salah satu aset terpenting anda. Adalah mustahak agar semua orang memahami nilai jenama dan mengetahui cara menggunakannya. Kajian pada tahun 2005 oleh perunding Booz Allen Hamilton dan Wolff Olins mendapati bahawa syarikat yang berpandukan jenama mengungguli pesaing mereka, dengan hasil yang meningkatkan keuntungan.

Memahami

Garis panduan jenama beroperasi pada dua tahap: mereka menjelaskan mengapa pekerja, pengedar dan agensi pemasaran anda harus menggunakan jenama tersebut untuk mencapai objektif perniagaan dan mereka memberikan arahan praktikal mengenai cara menggunakan elemen jenama secara konsisten. Menurut pengeluar kawalan Honeywell, setiap pekerja adalah duta untuk jenama syarikat. Garis panduan jenama menjelaskan bagaimana pekerja dapat mencerminkan nilai jenama, seperti fokus pelanggan, inovasi atau kepemimpinan, dalam cara mereka berurusan dengan pelanggan.

Ketekalan

Matlamat utama garis panduan jenama adalah memastikan semua pihak menggunakan elemen jenama secara konsisten. Garis panduan jenama menyediakan maklumat dan alat dan menetapkan standard untuk menggunakan nama jenama, logo, jenis huruf dan elemen reka bentuk lain dalam iklan, brosur, buletin, pembungkusan dan komunikasi dalam talian. Garis panduan memberi syarikat anda kawalan terhadap cara orang lain menggunakan jenama anda agar penampilan visualnya sentiasa konsisten.

Hubungan

Anda boleh menggunakan garis panduan jenama untuk menunjukkan hubungan antara syarikat anda dan pihak lain yang berkaitan dengan anda. Sekiranya anda mengendalikan rangkaian pengedar, berikan mereka panduan menggunakan jenama anda sebagai sebahagian daripada identiti mereka. Rakan kongsi pengedaran Cisco, misalnya, adalah sekumpulan pengedar yang secara konsisten mencapai standard yang ditetapkan oleh syarikat rangkaian Cisco. Mereka menggunakan identiti Cisco untuk membezakan diri mereka dengan pengedar lain; Cisco mendapat keuntungan dengan memperluaskan jenamanya kepada pihak lain.

Persepsi

Garis panduan jenama memainkan peranan penting dalam menguruskan persepsi syarikat anda. Setiap kali anda berkomunikasi dengan pelanggan, pembekal, pekerja, pelabur, wartawan dan masyarakat, adalah mustahak untuk membina dan memperkukuhkan persepsi syarikat anda secara konsisten. Garis panduan jenama membantu anda mencapai matlamat tersebut.