Cara Membuat Mac Cari Nama Fail pada Pemacu Luaran

Spotlight, indeks fail automatik dan utiliti carian pada Mac anda, secara automatik mengindeks fail pada pemacu luaran untuk mencari. Semasa anda menyambungkan cakera keras luaran ke komputer, fail pada pemacu akan muncul setiap kali anda mengetik istilah yang sesuai di medan Spotlight di sudut kanan atas tetingkap Finder. Namun, ini mungkin tidak berlaku jika indeks file rosak atau jika anda telah mengkonfigurasi pilihan Privasi untuk mencegah Spotlight mengindeks drive. Keluarkan pilihan Privasi - atau tambahkan sementara - untuk memaksa Mac anda mengindeks semula kandungan cakera keras luaran.

1

Klik ikon "Keutamaan Sistem" di Dock di bahagian bawah atau di sisi skrin. Sekiranya anda telah membuang ikon Keutamaan Sistem, cari di menu Apple; klik logo Apple di sudut kiri atas skrin dan pilih "System Preferences" pada menu tarik-turun.

2

Klik ikon "Sorotan" biru di bawah tajuk "Peribadi".

3

Klik tab "Privasi" di bahagian atas tetingkap Spotlight. Senarai ini memaparkan semua lokasi yang dilarang oleh Spotlight untuk dicari.

4

Klik nama pemacu keras luaran anda dalam senarai, dan kemudian klik butang "-" di bahagian bawah tetingkap. Ini membolehkan Mac anda mengindeks kandungan cakera keras, yang kini akan muncul ketika anda melakukan carian. Sekiranya cakera keras luaran tidak terdapat dalam senarai Privasi, langkau langkah ini.

5

Klik ikon "+" di bahagian bawah tetingkap. Tetingkap navigasi muncul. Klik cakera keras luaran anda di bawah "Peranti" di sebelah kiri tetingkap navigasi, dan kemudian klik "Pilih." Ini memaksa Mac anda untuk menghapus indeks fail untuk cakera keras.

6

Klik cakera keras luaran pada senarai Privasi, dan kemudian klik butang "-" untuk membina semula indeks fail.