Cara Merakam Diri Berbual di PC

Windows merangkumi alat Perakam Suara asas yang boleh anda gunakan untuk merakam ucapan anda melalui mikrofon dalaman atau luaran. Aplikasi ini menyimpan klip audio anda dalam format Windows Media Audio (WMA), serasi dengan Windows Media Player dan banyak program lain. Sound Recorder sesuai untuk temu ramah, memo suara dan mesyuarat, walaupun kualiti rakaman anda banyak bergantung pada kualiti mikrofon yang terpasang pada komputer anda. Sekiranya anda memerlukan lebih banyak ciri dan kesan daripada Sound Recorder yang disediakan, beberapa utiliti perisian percuma juga tersedia.

1

Pasang mikrofon luaran anda, jika anda menggunakannya, ke port mikrofon di komputer anda. Sebagai alternatif, anda boleh menggunakan mikrofon dalaman yang terdapat di dalam komputer riba atau komputer meja anda.

2

Leret masuk dari kanan skrin anda (jika anda menggunakan layar sentuh) atau gerakkan tetikus ke sudut kanan atas paparan dan pilih "Cari." Masukkan "uruskan audio" sebagai istilah carian anda, pilih pilihan "Tetapan" di bawahnya dan pilih pintasan "Urus peranti audio" di sebelah kiri.

3

Buka tab "Rakaman", pilih mikrofon yang ingin Anda gunakan dan pilih "Tetapkan Lalai." (Sekiranya mikrofon sudah menjadi peranti input lalai, pilihan ini akan dikaburkan.)

4

Pilih "Properties" untuk mengkonfigurasi mikrofon. Buka tab "Levels" untuk memastikan mikrofon diatur pada kelantangan yang sesuai (beberapa percubaan dan kesalahan mungkin diperlukan di sini). Pilih "OK" dan "OK" sekali lagi untuk menutup dua kotak dialog.

5

Buka lagi daya tarikan Cari dan masukkan "Perakam Bunyi" dengan pilihan "Aplikasi" dipilih. Pilih jalan pintas "Perakam Suara" untuk melancarkan program.

6

Klik atau ketuk "Mulakan Rakaman" untuk mula merakam audio anda. Masa dan tahap kelantangan semasa yang berlalu ditunjukkan dalam antara muka Sound Recorder. Tekan "Hentikan Rakaman" untuk menamatkan rakaman.

7

Navigasikan ke folder yang ingin anda simpan rakamannya, pilih nama file yang sesuai dan pilih "Save" untuk menyimpan fail ke disk. Sebagai alternatif pilih "Batal" dan kemudian "Sambung Rakaman" untuk menambahkan lebih banyak audio ke klip anda yang ada.