Bolehkah Saya Memindahkan Satu Akaun Gmail ke Yang Lain dalam E-mel Google?

Mendapatkan alamat e-mel baru boleh menjadi lebih rumit daripada yang anda fikirkan, dengan mengemas kini akaun dalam talian, menghubungi rakan dan memindahkan fail lama. Walaupun anda tidak dapat memindahkan satu akaun Gmail ke akaun lain, anda boleh memindahkan e-mel, kenalan dan bahkan penapis ke akaun baru anda, walaupun prosesnya agak terlibat. Mentransfer e-mel anda mungkin dilakukan dengan "Mail Fetcher", dan pemindahan kenalan dan penapis boleh dilakukan dengan mengeksportnya dari akaun lama anda dan mengimportnya ke akaun baru anda.

Persediaan Pengambil Mel

Untuk menggunakan Pengambil Mel Gmail, pertama-tama anda perlu memastikan bahawa akaun lama anda telah mengaktifkan POP. Anda boleh memeriksa ini dengan pergi ke akaun lama anda dan mengklik ikon roda gigi di sudut kanan atas Gmail dan kemudian mengklik "Tetapan mel." Anda perlu menggunakan pilihan "Aktifkan POP untuk semua e-mel" di bahagian "Muat turun POP". Anda mungkin ingin mengubah apa yang berlaku pada mesej anda di menu drop-down dengan "Apabila mesej diakses dengan POP" supaya e-mel di akaun lama anda secara automatik dihapus atau dibiarkan begitu sahaja.

Pengambil Mel

Di Gmail baru anda, siapkan Pengambil Surat di bahagian "Akaun dan Import" pada "Tetapan mel." Anda mulakan dengan mengklik "Tambahkan akaun mel POP yang Anda miliki" dan ikuti arahan di skrin. Semasa persediaan, biarkan pilihan "Tinggalkan salinan mesej yang diambil di pelayan" dilumpuhkan. Bergantung pada berapa banyak e-mel yang anda ada di akaun anda yang lain, anda mungkin perlu menunggu beberapa minit atau lebih lama sehingga Gmail mengambil mesej anda. Akaun baru anda akan terus mengambil e-mel baru dari akaun lama anda selama-lamanya, jadi jika anda hanya ingin melakukan pemindahan sekali sahaja, hapus akaun yang anda tambahkan di bahagian "Akaun dan Import" pada akaun Gmail baru anda.

Kenalan

Untuk memindahkan kenalan anda, eksport dan muat turun fail yang mengandungi semua maklumat hubungan anda; kemudian, import fail tersebut ke akaun baru anda. Apabila anda melihat senarai kenalan anda di akaun lama anda, pilih beberapa atau semua kenalan anda dengan meletakkan tanda semak oleh mereka; eksport mereka dengan mengklik menu lungsur "Lagi" dan memilih "Eksport" diikuti dengan butang "Eksport". Simpan fail kenalan di suatu tempat di komputer anda. Di akaun baru anda, pergi ke "Kenalan", klik menu "Lagi" dan pilih "Import" dan "Pilih Fail." Apabila anda memilih fail kenalan yang anda simpan dan klik "Import", kenalan lama anda muncul di akaun baru anda.

Penapis

Sekiranya anda telah meluangkan masa untuk menyiapkan penapis di akaun Gmail lama anda, anda boleh memindahkannya dan bukannya membuatnya lagi di akaun baru anda menggunakan ciri Google Labs. Aktifkan pilihan makmal "Filter import / eksport" di kedua-dua akaun Gmail anda, yang tersedia di bahagian "Makmal" dalam "Tetapan Mel." Kemudian eksport penapis akaun Gmail lama anda di bahagian "Penapis" dengan meletakkan tanda centang di sebelah penapis yang anda mahukan dan mengklik butang "Eksport". Di bahagian Penapis pada akaun Gmail baru anda, anda mengimport penapis dengan mengklik pilihan "Import penapis" diikuti dengan butang "Pilih Fail", di mana anda akan memilih fail yang anda muat turun. Akhirnya, apabila anda mengklik butang "Buka fail" dan butang "Buat penapis",penapis anda akan diimport dan digunakan pada akaun baru anda.