Cara Menyegerakkan iPad dengan Ubuntu

Walaupun beberapa program muzik yang serasi dengan Ubuntu membolehkan anda melakukan penyegerakan terhad dengan iPad anda, iTunes adalah satu-satunya aplikasi yang direka khusus untuk mengurus dan menyegerakkan muzik, data penganjur dan gambar di iPad anda. Malangnya bagi pengguna Ubuntu, iTunes tidak serasi dengan pengedaran Linux. Namun, dengan menggunakan program Windows loader Wine, pengguna dapat memuat turun dan memasang iTunes di Ubuntu. Setelah aplikasi dipasang ke komputer, anda boleh menyegerakkan iPad anda menggunakan panel kawalan penyegerakan asli program.

Pasang iTunes di Ubuntu

1

Buka terminal arahan dan ketik "sudo apt-get install wine" dan tekan "Enter." Wain dipasang ke Ubuntu, yang membolehkan anda memuat turun aplikasi yang tidak disokong oleh pengedaran Linux.

2

Ketik “sudo apt-get install ubuntu-limited-extras” di terminal arahan untuk membolehkan anda menguruskan fail mp3 dan AAC dengan Ubuntu.

3

Pergi ke dalam talian ke apple.com/itunes/download dan klik "Muat turun Sekarang" untuk memuat turun iTunes versi Windows 32-bit.

4

Ketik "chmod + x iTunesSetup.exe" di terminal arahan untuk menjadikan pemasang iTunes dapat dilaksanakan.

5

Klik kanan fail pemasang iTunes yang dimuat ke komputer anda dan pilih "Buka dengan Wine Windows Program Loader." Pemasangan iTunes ke Ubuntu menggunakan Wine.

Segerakkan iPad dengan iTunes di Ubuntu

1

Lancarkan iTunes dengan membuka folder Aplikasi dan mengklik dua kali "iTunes." Wain bermula dan menjalankan iTunes.

2

Klik "iTunes Store" di bar sisi kiri, klik "Masuk" di kanan atas, ketik ID Apple dan kata laluan anda di bidang teks yang sesuai, dan klik "Masuk".

3

Sambungkan iPad anda ke komputer Ubuntu menggunakan kabel penyambung USB peranti. Ikon iPad muncul di bar sisi kiri.

4

Klik ikon iPad di bar sisi kiri dan klik "Segerakkan" di kanan bawah. Pilihan penyegerakan dikonfigurasi melalui panel kawalan yang diakses dengan mengklik item menu di bahagian atas tetingkap aplikasi iTunes.