Kelebihan & Kekurangan Konflik dalam Organisasi

Walaupun sepertinya tidak ada kelebihan untuk bertentangan dalam perniagaan kecil anda, perselisihan dapat memberikan manfaat kepada pengurus perniagaan kecil. Konflik membolehkan anda mengenal pasti masalah yang perlu anda selesaikan, membantu anda mengukuhkan organisasi anda. Konflik juga boleh menyebabkan masalah yang merosakkan perniagaan anda, dan tidak menanganinya tepat pada masanya boleh membawa maut kepada syarikat anda.

Konflik atau Perselisihan?

Konflik adalah perselisihan yang menyebabkan reaksi negatif. Tidak semua perselisihan adalah konflik. Sebagai contoh, jika seorang pekerja menginginkan suhu pejabat pada 68 darjah dan yang lain menginginkannya pada suhu 74, kedua mungkin berkompromi dan menetapkannya pada 72. Sekiranya seseorang enggan berganjak dan yang lain mengakui, seorang pekerja mungkin merasa terlalu tidak selesa, menjadi sakit dari pejabat sejuk atau meminta bekerja dari rumah.

Ketidaksepakatan yang tidak mempengaruhi operasi anda masih boleh menjadi masalah sekiranya menimbulkan kemungkaran di kalangan pekerja. Ini amat menyusahkan syarikat kecil di mana pekerja mesti saling berjumpa dan bekerjasama setiap hari. Konflik juga boleh melibatkan masalah bukan personel, seperti dua jabatan yang memerlukan akses ke satu komputer, kenderaan atau mesin pada masa yang sama.

Mengambil Tol Emosi

Kelemahan konflik yang paling ketara adalah kesan emosi. Pekerja dengan semangat tinggi cenderung bekerja lebih keras, kekal bersama syarikat dan menjadi lebih produktif. Apabila pekerja merasa mereka diganggu, diambil kesempatan atau disukai, mereka mungkin mula mencari pekerjaan lain atau berprestasi buruk. Konflik antara jabatan boleh mengganggu pengeluaran, penjualan, penghutang dan kemampuan anda untuk membayar pinjaman, dan mengakibatkan perniagaan atau pelanggan anda hilang.

Sebagai contoh, jika jabatan penjualan anda ingin menawarkan syarat 60 hari kepada pelanggan untuk memaksimumkan penjualan, tetapi jabatan perakaunan anda memerlukan penghutang dalam masa 30 hari untuk membayar bahan atau upah, ini menimbulkan konflik yang mengakibatkan salah satu / atau situasi yang boleh merosakkan perniagaan anda.

Konflik Mendedahkan Kelemahan Perniagaan

Konflik sering timbul akibat kelemahan dalam organisasi anda. Kelemahan itu boleh menjadi kelemahan watak pekerja, arahan yang kurang dikomunikasikan, kekurangan sumber atau anggapan yang salah mengenai cara terbaik untuk menangani proses atau prosedur. Daripada hanya ingin mengakhiri konflik ketika mereka tiba, pemilik perniagaan kecil harus menentukan mengapa konflik muncul dan mencari jalan untuk menyelesaikannya.

Sebagai contoh, jika syarikat anda tidak dapat menawarkan syarat pembayaran 60 hari kepada pelanggan tetapi ingin penjualan yang akan diberikan oleh syarat tersebut, pertimbangkan untuk menawarkan harga jualan yang lebih rendah, pembayaran awal sebahagian daripada invois atau penurunan kadar faedah untuk mengekalkan penjualan tersebut.

Tindak balas adalah Kunci

Konflik membolehkan anda melihat bagaimana pekerja anda bertindak balas terhadap masalah dan membantu anda melihat sifat keperibadian. Anda mungkin dapat mengenal pasti pekerja mana yang pengganggu, pengadu, pemimpin, penyelesai masalah, orang tengah atau pemberhentian. Ini membantu anda mengenal pasti calon yang berpotensi untuk kenaikan pangkat atau pekerja yang perlu diberhentikan. Belajarlah untuk menguruskan konflik dengan cara yang tidak saling menyalahkan atau menyalahkan pekerja. Minta masukan mereka untuk menyelesaikan masalah dan cari kompromi yang tidak merosakkan syarikat untuk menenangkan perasaan satu atau beberapa pekerja yang menuntut.

Menangani Masalah Perundangan

Bergantung pada konflik, bagaimana pekerja bertindak balas terhadapnya dan bagaimana anda menanganinya, perniagaan kecil anda mungkin menghadapi situasi gangguan. Biasakan diri anda dengan undang-undang gangguan persekutuan untuk belajar bagaimana menghalangnya dengan peraturan di tempat kerja dan bagaimana menanganinya ketika timbul. Berjumpalah dengan pengacara pekerjaan untuk membantu anda menyusun peraturan di tempat kerja, mengenal pasti situasi yang berada di bawah undang-undang gangguan dan belajar bagaimana menangani sebarang masalah yang timbul.