Contoh Pembangunan Organisasi

Pelbagai faktor mempengaruhi kejayaan perniagaan kecil anda, termasuk pengetahuan dan kebolehan pekerja, teknologi, pelanggan, persaingan dan juga persekitaran politik anda. Sebagai pemilik perniagaan kecil, anda harus mempertimbangkan faktor-faktor ini, dan lebih banyak lagi, sebagai membuat rancangan untuk pertumbuhan perniagaan. Pembangunan organisasi membantu majikan menentukan proses mana yang dapat meningkatkan perniagaan mereka dengan cara yang akan memberi manfaat kepada semua orang dari pekerja mereka hingga pelanggan. Contoh pengembangan organisasi berbeza mengikut industri dan perniagaan.

Buat Sistem Pengurusan Projek

Perniagaan kecil yang berminat untuk memperbaiki cara projek dikendalikan oleh pekerja mungkin menggunakan pengembangan organisasi untuk memetakan rencana untuk membuat, atau mencari, sistem pengurusan projek. Dengan adanya sistem pengurusan projek, pekerja mungkin dapat bekerja dengan lebih pintar, menangani tugas secara berurutan, mengenal pasti tugas mana yang bergantung kepada yang lain dan menggariskan sumber daya mana yang diperlukan untuk mengambil projek dari awal hingga selesai. Akibatnya, pelanggan dapat menerima produk atau layanan dengan kualitas yang lebih baik dalam waktu yang lebih singkat, daripada jika perusahaan tidak menerapkan sistem pengurusan projek.

Memperbaharui Mesej Pemasaran

Mesej pemasaran yang digunakan syarikat anda untuk menarik pelanggan sangat bergantung pada jenama anda dan pasaran sasaran. Syarikat anda dapat meneliti cara pelanggan bertindak balas terhadap pesanan pemasaran anda dan menerima hasil yang tidak baik. Sebagai sebahagian daripada pengembangan organisasi, anda dapat membuat rancangan untuk menjenamakan semula dan mengubah pesanan pemasaran anda menjadi pesan yang sesuai dengan pelanggan anda.

Kembangkan Latihan Khidmat Pelanggan

Latihan dapat meningkatkan seberapa efisien pekerja bekerja dan tahap layanan pelanggan yang mereka berikan kepada pelanggan. Perkhidmatan pelanggan yang buruk dapat menghasilkan penjualan yang buruk dan reputasi yang tidak baik bagi syarikat anda. Dengan mengembangkan program latihan perkhidmatan pelanggan baru, setelah meneliti amalan dan teknik terbaik untuk latihan, syarikat menanamkan pekerja mereka dengan kemahiran yang mereka perlukan untuk memastikan pelanggan mengatur ulang dan berbicara positif mengenai jenama anda, dan pekerja kepada rakan dan keluarga mereka.

Meningkatkan Hubungan Masyarakat

Perniagaan tidak selalu diterima dengan tangan terbuka di komuniti di mana mereka beroperasi dan melayani pelanggan. Sama ada pelanggan anda membuang sampah di halaman berdekatan, mengambil tempat letak kereta atau perniagaan dianggap sebagai gangguan dengan cara lain, anda boleh melaksanakan program untuk memperbaiki hubungan komuniti anda. Ini dapat mengubah reputasi syarikat anda di mata masyarakat dan berpotensi mendorong lebih banyak penjualan.

Keluarkan Baris Produk

Setiap barisan produk yang ditambahkan oleh syarikat tidak semestinya sesuai untuk syarikat atau pelanggannya. Apabila ini berlaku, syarikat harus mencari kaedah untuk menghilangkan barisan produk dari penawarannya. Melalui pengembangan organisasi, sebuah syarikat dapat menyusun rancangan yang membuang produk tanpa mengganggu pelanggan yang ada, mengganggu barisan produk lain atau menyebabkan perbelanjaan berlebihan.