Konsep Pemasaran yang kompetitif

Matlamat pemasaran adalah untuk mendapatkan pelanggan dan dengan itu memperoleh lebih banyak wang untuk perniagaan anda. Dalam sektor yang kompetitif, anda mesti memerangi usaha pemasaran perniagaan yang menyediakan produk atau perkhidmatan yang serupa. Dengan kata lain, anda mesti mewujudkan kelebihan daya saing. Jika tidak, perniagaan lain akan berkembang sementara pengasas perniagaan anda.

Kelebihan daya saing

Matlamat strategi pemasaran anda adalah untuk mewujudkan kelebihan daya saing, yang bermaksud perniagaan anda menarik lebih banyak pelanggan dari kumpulan yang sama daripada perniagaan lain di sektor anda. Kelebihan daya saing dapat diperoleh dari produk atau perkhidmatan yang unik. Contohnya, jika perniagaan anda menghasilkan produk berkualiti tinggi yang tidak dapat ditiru oleh pesaing, anda menikmati kelebihan daya saing. Atau jika perniagaan anda mempunyai akses kepada kaedah atau bahan proprietari - seperti proses atau penemuan yang dipatenkan - pesaing mungkin sukar untuk mencari strategi pemasaran yang dapat mengatasi kelebihan anda yang berbeza.

Kempen Pemasaran Unggul

Kempen pemasaran yang unggul juga dapat menghasilkan kelebihan daya saing. Sebagai contoh, jika perniagaan dapat meyakinkan pengguna bahawa produknya menawarkan kelebihan yang besar berbanding yang lain - walaupun tidak - perniagaan itu akan menarik lebih banyak pelanggan dan mengekalkannya lebih lama. Dalam industri di mana perbezaan antara produk tidak banyak, teknik pemasaran yang kompetitif adalah cara utama perniagaan membuat dan mengekalkan kelebihan daya saing. Sebagai contoh, banyak pengeluar soda dapat menghasilkan minuman manis, namun hanya sebilangan kecil pengeluar yang berjaya mengekalkan status sebagai peneraju utama mereka, terutamanya dengan menonjolkan daya tarikan produk mereka melalui kempen pemasaran yang mahal.

Menyasarkan Pengguna

Cara lain untuk menggunakan pemasaran untuk mengembangkan kelebihan daya saing adalah dengan menyasarkan pengguna dengan lebih berkesan daripada pesaing anda. Sebagai contoh, bayangkan ada dua perniagaan dengan produk dan anggaran pemasaran yang serupa, masing-masing bersaing untuk kumpulan pelanggan yang sama. Sekiranya satu perniagaan melakukan penyelidikan pelanggan untuk menentukan demografi mana yang paling mungkin menggunakan produknya, perniagaan itu tahu menargetkan kempen pemasarannya kepada pelanggan tertentu tersebut. Sementara itu, perniagaan lain membuang dolar pengiklanan yang mensasarkan pelanggan, ia tidak mempunyai harapan untuk mencapainya. Akibatnya, perniagaan yang menggabungkan penyelidikan pemasaran ke dalam kempennya memperoleh kelebihan daya saing, walaupun produknya sendiri tidak memberikan kelebihan yang jelas.

Harga

Anda juga dapat memperoleh kelebihan daya saing dengan memasarkan fakta bahawa produk anda tersedia dengan harga yang lebih rendah daripada yang ditawarkan oleh pesaing anda. Ini adalah strategi yang sering digunakan oleh kedai runcit dan perniagaan lain yang menyediakan produk atau perkhidmatan yang hampir sama. Sekiranya harga tetap rendah, anda boleh memperoleh keuntungan yang cukup untuk mendorong pesaing anda keluar dari perniagaan. Pendekatan yang diubah adalah menurunkan harga anda secara berkala - misalnya, dengan mengumumkan penjualan satu hari. Pilihan lain adalah dengan mengumumkan bahawa anda akan menghormati kupon pesaing atau menjamin harga terendah pada produk tertentu. Kedua-dua teknik ini membantu meneutralkan kempen pemasaran pesaing anda dan mencegah pelanggan beralih ke perniagaan lain.