Contoh Cukai Jualan

Semua kecuali segelintir negara mengenakan cukai penjualan pada pembelian, dan cukai penjualan adalah satu-satunya sumber pendapatan cukai terbesar bagi negeri. Pemilik perniagaan yang menjual barang atau perkhidmatan kepada orang ramai harus memahami bagaimana cukai penjualan berfungsi, kerana walaupun pelanggan yang membayar cukai ini, biasanya menjadi tanggungjawab perniagaan untuk mengumpulkannya. Menjalankan transaksi cukai jualan - sistem Texas memberikan contoh biasa - membantu menerangi prosesnya.

Kadar

Cukai penjualan umumnya dikenakan oleh pemerintah negara bagian, yang menetapkan tarif dan memutuskan barang dan perkhidmatan mana yang dikenakan pajak. Kadar negeri pada amnya berkisar antara 4 peratus hingga 8 peratus. Selain itu, kebanyakan negeri mengizinkan pemerintah daerah - seperti kota, daerah atau sekolah sekolah - untuk menangani cukai penjualan "pilihan tempatan", yang hanya berlaku di wilayah-wilayah tersebut. Texas mempunyai pengaturan cukai jualan yang biasa: Kadar di seluruh negara adalah 6.25 peratus untuk barang kena cukai; kerajaan tempatan dapat menambahkan hingga 2 persen untuk itu, dan banyak di antaranya. Pengguna di semua bandar utama negeri membayar kadar maksimum 8.25 peratus.

Jualan bercukai

Negara menetapkan peraturan mereka sendiri mengenai apa yang berlaku dan tidak dikenakan cukai. Di beberapa negeri, setiap penjualan kepada pengguna dikenakan cukai penjualan kecuali barang atau perkhidmatan yang dijual secara khusus dikecualikan daripada cukai. Pada yang lain, ia berlaku dengan cara lain: Penjualan dianggap tidak dikenakan cukai kecuali cukai dikenakan secara khusus untuk barang yang dijual. Texas, misalnya, menganggap penjualan dikenakan cukai kecuali dikecualikan. Terserah kepada pemilik perniagaan untuk mengetahui produk dan perkhidmatan mana yang dikenakan cukai. Pegawai hasil negeri biasanya menerbitkan helaian fakta untuk membimbing mereka. Permit untuk perniagaan tertentu hampir tidak terbatas: Barangan runcit tidak dikenakan cukai di Texas, misalnya, tetapi banyak barang bukan makanan yang dijual di kedai runcit dikenakan cukai. Malah satu kategori boleh menjadi rumit: Air botol tidak dikenakan cukai - kecuali jika ia berperisa, dalam hal ini cukai dikenakan.

Mengenakan Cukai

Secara umum, cukai penjualan dikenakan pada harga tunai sebenar yang dikenakan untuk barang atau perkhidmatan yang dibeli, setelah diskaun dan kupon dikenakan. Sekiranya barang kena cukai biasanya berharga $ 100 dijual dengan harga $ 80 dan pelanggan mempunyai kupon untuk tambahan $ 5 diskaun, maka cukai penjualan akan dikenakan pada harga tunai akhir $ 75. Sekiranya kadarnya 8.25 peratus, cukai akan menjadi sekitar $ 6.19. Resit pelanggan mesti mengenal pasti cukai secara berasingan, kecuali jika semua cukai sudah termasuk dalam harga yang diposting, seperti halnya petrol atau tiket filem.

Membayar Cukai

Pelanggan membayar cukai jualan, dan peniaga memungutnya. Perniagaan yang memungut cukai jualan mesti mengemukakan wang tersebut ke negeri. (Jika cukai penjualan opsyen tempatan berlaku, negara memberikan bagian mereka kepada pemerintah daerah. Perniagaan tidak perlu membagikan wang itu sendiri.) Setiap negeri menetapkan peraturannya sendiri untuk mengajukan penyata cukai jualan. Sebagai contoh, di Texas, perniagaan mesti membuat pembayaran cukai jualan setiap bulan, suku tahunan atau tahunan, bergantung kepada jumlah yang mereka kumpulkan. Seperti kebanyakan negeri, ini membolehkan perniagaan memfailkan cukai jualan mereka secara dalam talian.