Bagaimana Pengambilan Semula Berfungsi dengan Pajakan?

Dari sudut pandangan pemajak, spesifikasi pengambilalihan bergantung terutamanya pada 1) syarat kontrak, 2) sejarah pembayaran dan 3) undang-undang negara. Kadang kala ada sedikit ruang goyangan - penyewa mungkin dapat merundingkan syarat kontrak baru dengan pembayaran yang lebih rendah, misalnya - tetapi dalam kebanyakan kes pengambilalihan akan diteruskan mengikut kontrak dan undang-undang negara. Apa yang berlaku selepas itu bergantung pada sejarah pembayaran.

Dari sudut pandang pemberi pajak, hak untuk mengambil balik kenderaan yang dimiliki oleh pemajak tunggakan sangat bergantung pada negara mana yang mengatur kontrak. Di beberapa negeri, pemberi pinjaman boleh mengambil semula sekiranya pembayaran terlambat satu hari; negeri lain mempunyai parameter yang berbeza.

Hak Kontrak untuk Mendapatkan Semula

Semasa pemajak menandatangani perjanjian pajakan, dia mengakui bahawa pemajak atau ejennya mempunyai hak untuk mengambil balik kenderaan tersebut dalam keadaan tertentu, seperti kegagalan membuat pembayaran sewa tepat pada masanya atau kegagalan memberikan bukti insurans. Di kebanyakan negeri, hak ini tidak memerlukan notis terlebih dahulu.

Pemajak juga mempunyai hak tertentu yang berkaitan dengan pemilikan semula. Yang penting di antaranya ialah ejen yang melakukan pengambilalihan tidak boleh melakukan "pelanggaran keamanan." Artinya, mereka tidak dapat mengambil kenderaan secara paksa. Contohnya, jika pemajak berada di dalam kenderaan, mereka tidak dapat memaksanya mengeluarkannya secara paksa. Mereka juga tidak dapat mengeluarkan kenderaannya dari garaj tertutup. Sekiranya pemajak dapat mendokumentasikan pelanggaran perdamaian - biasanya dengan merakamnya di telefon pintar - ini mungkin membatalkan pemilikan semula.

Apa Yang Berlaku Selepas Kereta Diperolehi

Apa yang berlaku selepas pengambilalihan bergantung pada butir-butir kewangan pajakan dan kos yang berkaitan dengan pengambilan semula. Kos berkaitan yang paling ketara adalah:

  • jumlah yang tinggal pada pajakan

  • jumlah pembayaran tertunggak
  • kos pengambilalihan (penyewa akan membayar lelaki repo untuk mengambil kereta)
  • jumlah yang berkaitan dengan jarak tempuh yang melebihi had yang dikontrak dan untuk keausan melebihi yang wajar
  • kos yang berkaitan dengan penjualan kereta, termasuk caj lelong dan kos membersihkan kereta dan memperbaiki kerosakan perlanggaran

Dalam hampir semua kes, setelah kereta dijual akan ada kekurangan - perbezaan antara harga jual dan jumlah caj yang tertera di atas. Pemajak dipertanggungjawabkan untuk membayar pemberi kurang jumlah kekurangan.

Jangkakan yang Terburuk

Setelah pengambilalihan diperintahkan, kos dengan cepat meningkat. Walaupun pada awalnya penyewa mungkin menyangka atau berharap dia akan dipertanggungjawabkan hanya untuk membayar pembayaran sewa yang telah jatuh tempo, bukan sahaja dia bertanggung jawab atas kos yang disebutkan di atas, tetapi dia juga tidak mempunyai cara untuk mengawal atau membatasi mereka. Tidak ada pelakon (repo guys, bengkel auto-body, perincian dan rumah lelong) yang berminat untuk menyimpannya. Mereka berniaga untuk mendapatkan keuntungan, dalam hal ini, dengan perbelanjaan pemajak.

Apa Yang Anda Boleh Lakukan

Walaupun begitu, pemajak tidak sepenuhnya tidak berdaya. Pemberi pajak mempunyai kewajiban undang-undang untuk melakukan pengambilalihan dan penjualan kenderaan "dengan cara yang wajar secara komersial." Sekiranya, misalnya, penyewa diberi tag repo $ 2,500 dan dia dapat membuktikan rata-rata caj repo di kotanya adalah sebahagian kecil daripada itu, dia boleh membuat tuntutan undang-undang terhadap pemberi pinjam untuk ganti rugi. Paling tidak, ini adalah alasan untuk pembelaan terhadap keputusan kekurangan - jika pembelaan pemajak berlaku, dia mungkin tidak perlu membayarnya.

Begitu juga, jika penyewa mengambil alih paksa di telefon bimbitnya, dia mungkin dapat merundingkan pemulangan kereta dan jadual pembayaran sewa baru yang baik. Bagi pemberi pinjaman, ini mungkin lebih rendah daripada dua kejahatan, yang lain adalah saman kerosakan yang berjaya yang mungkin termasuk ganti rugi hukuman (denda yang dikenakan sebagai tambahan kepada kos kewangan langsung sebagai pencegah kepada orang lain dan sebagai hukuman untuk tingkah laku yang salah).

Mengurangkan Kerosakan Kewangan

Walau bagaimanapun, peminjam menyedari bahaya ini dan biasanya dapat mengelakkannya. Pemajak mempunyai dua lagi ubat dan peluang yang munasabah untuk membuat penyelesaian dengan salah satu atau kedua-duanya.

Satu perkara yang boleh dilakukan oleh pemajak apabila pengambilalihan mungkin berlaku tetapi belum berlaku adalah dengan menawar dengan pemberi pinjaman untuk mengelakkan pengambilalihan. Sekiranya dia mempunyai catatan kredit yang baik, misalnya, tetapi menganggur sementara, pemberi pinjaman mungkin dapat menerima pembayaran sewa yang lebih rendah untuk beberapa jangka waktu, seringkali dengan syarat dia menebus konsesi ini dengan memperpanjang sewa atau menebus jumlah pembayaran yang dikurangkan kemudian.

Ini adalah penyelesaian yang baik untuk kedua-dua belah pihak kerana mengurangkan kerosakan pada rekod kredit pemajak dan menjimatkan masa dan perbelanjaan pengambilalihan kepada pemajak (walaupun dia akan dikenakan banyak bayaran untuk repo tersebut, sejumlah besar wang tersebut tidak berakhir di tangan pemajak).

Mencuba Tawar-menawar

Kemungkinan lain, walaupun kereta itu sudah diambil, adalah dengan tawar-menawar dengan penyewa atas jumlah penilaian kekurangan. Kadang kala, tidak selalu, tetapi terutama jika pemajak dapat menawarkan sejumlah wang, pemberi pinjaman akan mengurangkan jumlah kekurangannya. Dari sudut pandang pemberi pajak, ini mungkin lebih murah daripada berusaha mengumpulkan pertimbangan melalui ejen pengumpulan.

Terakhir - tembakan panjang - di kebanyakan negeri, penyewa juga berhak untuk "menebus" kereta, yang bermaksud dia membayar sepenuhnya kekurangan dan kos pengambilalihan dan kemudian mendapatkan kereta itu kembali. Ini berfungsi dengan baik sekiranya dia mempunyai bapa saudara yang kaya tetapi sebaliknya mungkin bukan penyelesaian praktikal.

Untuk Pemberi Pajak

Di setiap negeri terdapat beberapa kawasan yang perlu diberi perhatian oleh pemberi pajak ketika mengambil kereta:

  • Arahkan siapa sahaja yang melakukan repo itu jangan sekali-kali mengatakan apa-apa kepada pemajak yang boleh dianggap sebagai mengancam dengan cara apa pun. Jelaskan bahawa adalah mustahak untuk tidak menyentuh penyewa atau memasuki garaj atau harta persendirian lain. Sekiranya pemajak berada di dalam kereta dan tidak akan keluar, reposessor perlu meninggalkannya dan kembali kemudian. Dia tidak boleh duduk di sana selamanya.

  • Semasa melakukan repo, rakaman video proses dapat menghilangkan kemungkinan gugatan kerosakan.
  • Setiap negara memiliki undang-undang sendiri mengenai hak untuk mengambil kembali. Mereka berbeza-beza. Berhati-hati untuk mematuhi undang-undang negeri anda.