Contoh Kempen Pemasaran Langsung

Syarikat boleh menggunakan banyak jenis kempen pemasaran langsung. Kuncinya adalah mencari yang paling sesuai dengan jenis perniagaan anda. Langkah pertama dalam melaksanakan kempen pemasaran langsung adalah mencari petunjuk yang berkualiti. Persatuan Pemasaran Langsung menyediakan senarai petunjuk tersebut. Pilihan lain ialah menjana petunjuk langsung dari iklan. Orang yang bertindak balas terhadap iklan lebih cenderung berminat dengan tawaran anda. Kempen pemasaran langsung dirancang untuk menghilangkan orang tengah, termasuk peruncit dan pemborong.

Telemarketing untuk Menjangkau Pengguna

Telemarketing masih merupakan kaedah yang sesuai untuk menjalankan perniagaan secara langsung dengan pengguna. Kuncinya adalah memastikan anda mengekalkan senarai "Jangan Panggil" anda. Anda boleh mendapatkan maklumat ini melalui laman web Suruhanjaya Perdagangan Persekutuan, menurut Persatuan Pemasaran Langsung. Mulailah dengan mencari senarai orang yang paling berminat dengan tawaran anda. Buat skrip telefon sebelum memanggil prospek dan sertakan soalan yang membantu anda memenuhi syarat prospek anda dalam skrip anda.

Soalan yang memenuhi syarat membantu menentukan sama ada orang berminat dengan tawaran anda. Sebagai contoh, sebagai wakil penjualan insurans, anda boleh mengatakan, "Sekiranya saya dapat menunjukkan cara untuk menjimatkan wang untuk insurans kereta anda, adakah anda berminat?" Tamatkan perbualan dengan sopan jika orang itu mengatakan tidak.

Surat berita melalui Surat atau E-mel

Sebilangan besar orang membeli langganan buletin melalui surat, e-mel atau Internet. Cari pelanggan dengan menghantar kepada mereka melalui senarai surat, atau dengan meletakkan iklan yang diklasifikasikan atau dipaparkan di majalah. Pilih majalah perdagangan yang menarik bagi orang yang cenderung membaca jenis maklumat anda.

Contohnya, iklankan buletin bina badan anda dalam pelbagai penerbitan bina badan. Buat surat pesanan dan borang pesanan untuk orang yang menjawab tawaran anda. Tawarkan buletin percuma untuk mencetuskan minat mereka. Dengan cara itu anda mempunyai alamat mereka untuk komunikasi masa depan.

Infomersial di Televisyen

Infomersial adalah iklan televisyen yang digunakan syarikat untuk menjual produk. Anda boleh menjalankan infomersial secara nasional atau tempatan, yang terakhir adalah kaedah terbaik untuk menguji tawaran anda. Hubungi beberapa stesen tempatan anda untuk mendapatkan harga infomersial mereka. Pilih masa yang kemungkinan besar penonton anda menonton televisyen.

Contohnya, remaja cenderung menonton televisyen pada waktu petang atau waktu perdana, ketika mereka bersekolah di siang hari. Pertimbangkan untuk beriklan pada larut malam atau bahkan selepas tengah malam jika tawaran anda menarik minat orang yang sudah bersara, mereka yang mencari pekerja atau pekerja shift malam.

Poskad untuk Menjana Prospek

Poskad adalah jenis pemasaran langsung yang popular. Salah satu sebabnya adalah kerana surat itu lebih murah daripada surat. Poskad digunakan terutamanya untuk menghasilkan petunjuk. Tulis tajuk utama yang menarik bagi khalayak sasaran anda. Tajuk utama adalah elemen terpenting dari sebarang iklan, menurut pakar pemasaran Dave Dolak. Sertakan sekurang-kurangnya satu faedah dalam tajuk utama poskad anda.

Contohnya, "Menurunkan 10 Pound Bulan Ini," adalah faedah yang menarik bagi orang yang ingin menurunkan berat badan. Sertakan nombor bebas tol di poskad anda agar orang dapat menjawab tawaran anda.