Cara Membuka Komputer HP Pavilion

Sekiranya anda menggunakannya cukup lama, kemungkinan anda akhirnya mahu menaik taraf atau mengganti komponen tertentu komputer desktop HP Pavilion anda. Melakukan kerja sendiri dapat menjimatkan perniagaan anda dengan kos yang berkaitan dengan memanggil juruteknik pembaikan servis. Walaupun reka bentuk casing yang tepat berbeza di antara model Pavilion, anda memerlukan pemutar skru untuk mendapatkan akses ke komponen dalaman komputer anda.

Model dengan Panel Sisi

1

Tanggalkan kabel dari bahagian belakang komputer desktop HP Pavilion anda. Sekiranya perlu, catat lokasi setiap kabel sebelum melepaskannya dari komputer anda.

2

Putar komputer anda sehingga anda mempunyai akses ke panel belakang.

3

Cari dan lepaskan dua skru yang menahan panel sisi kanan di tempatnya. Biasanya, anda boleh menemui satu skru ke bahagian atas casing dan satu lagi skru ke bawah.

4

Luncurkan panel ke arah anda dan jauh dari bahagian belakang komputer. Letakkan panel ke sisi. Ulangi proses ini dengan panel sisi lain, jika perlu.

5

Putar komputer supaya anda dapat melihat bahagian depan. Ini membolehkan anda mencari tab yang memegang penutup depan di tempatnya. Anda mesti melihat tiga hingga empat tab di setiap sisi penutup.

6

Tekan tab sambil menarik ke depan dengan lembut sehingga penutup dilepaskan. Gunakan tekanan lembut semasa melepas casing depan untuk mengelakkan kerosakan pada kabel yang terpasang. Sekiranya perlu, catat lokasi kabel ini sebelum melepaskannya.

Model Penutup Penuh

1

Tanggalkan kabel dari bahagian belakang komputer desktop HP Pavilion anda. Sekiranya perlu, catat lokasi setiap kabel sebelum melepaskannya dari komputer anda.

2

Putar komputer anda sehingga anda mempunyai akses ke panel belakang.

3

Cari dan lepaskan tiga skru yang menahan sarung di tempatnya. Biasanya, anda boleh menemui satu skru di bahagian atas komputer, ke arah tengah. Cari baki dua skru di setiap sisi, ke bahagian bawah komputer.

4

Letakkan ibu jari anda di bahagian belakang komputer dan letakkan jari anda di setiap sisi. Ini meletakkan tangan anda pada kedudukan terbaik untuk menanggalkan penutup dari komputer anda yang lain.

5

Luncurkan penutup ke arah anda sehingga anda dapat melihat anak panah pada sarung logam di bawahnya. Tepi depan sarung harus sejajar dengan anak panah.

6

Pegang tepi bawah setiap sisi kotak dan tarik ke atas. Gunakan gerakan lurus untuk mengeluarkan casing dari komputer anda yang lain.