Saya Tidak Dapat Mengakses Profil Linkedin saya

Anda memerlukan dua maklumat untuk mengakses profil LinkedIn anda: alamat e-mel dan kata laluan anda. LinkedIn tidak menawarkan soalan keselamatan atau alternatif masuk yang lain. Sekiranya anda terlupa kata laluan anda tetapi dapat mengakses akaun e-mel yang berkaitan dengan profil LinkedIn anda, anda biasanya dapat memulihkan kata laluan anda dengan beberapa klik. Jika tidak, anda mungkin terpaksa membuat profil LinkedIn yang baru.

Memulihkan Kata Laluan Anda

Sekiranya anda cuba melog masuk ke LinkedIn tetapi menerima mesej yang berbunyi "Alamat e-mel atau kata laluan yang anda berikan tidak sesuai dengan rekod kami," anda boleh mengklik "Lupa Kata Laluan?" pautan di sebelah kanan medan kata laluan. Skrin "Bantuan Kata Laluan" muncul di mana anda boleh memasukkan alamat e-mel anda untuk menerima e-mel Tetapkan Semula Kata Laluan. Mengklik pautan dalam e-mel itu akan membolehkan anda menetapkan semula kata laluan anda sehingga anda dapat mengakses profil LinkedIn anda.

Melaraskan Tetapan Spam E-mel Anda

Sekiranya anda cuba menetapkan semula kata laluan anda tetapi tidak menerima e-mel tetapan semula kata laluan dari LinkedIn, program e-mel anda mungkin telah menghantar e-mel tersebut ke folder spam atau sampah anda. Periksa folder itu untuk e-mel dan klik pautan jika ada. Untuk memastikan semua komunikasi masa depan dari LinkedIn masuk ke Peti Masuk anda, tambahkan "Linkedin.com" sebagai domain yang dipercayai dalam program e-mel anda.

Menghubungi LinkedIn Mengenai Masalah Pautan Pemulihan Kata Laluan

Sekiranya anda tahu alamat e-mel anda betul tetapi proses pemulihan kata laluan tidak berfungsi, anda boleh menghubungi LinkedIn melalui Pusat Bantuan. Klik "Pusat Bantuan" di sudut kiri bawah skrin. Klik tab "Hubungi Kami" di bahagian atas halaman dan isi borang hubungan. Masukkan "Masalah Pautan Reset Kata Laluan" di baris subjek.

Dasar Pemulihan Profil Akaun LinkedIn

Secara rasmi, LinkedIn tidak memberikan bantuan bantuan pemulihan profil melainkan pilihan pemulihan kata laluan. Ini untuk melindungi pengguna LinkedIn daripada diretas oleh orang yang berpura-pura menjadi pemilik akaun. Sekiranya anda telah mencuba semua laluan pemulihan kata laluan yang ditetapkan tetapi masih tidak dapat mengakses profil LinkedIn anda, anda harus membuat profil baru dari awal.