Apa Sedia DLNA & Tanpa Wayar?

DLNA, Digital Living Network Alliance, adalah satu set komputer, mudah alih dan elektronik pengguna yang mampu menyambung ke sambungan Internet tanpa wayar syarikat anda dan berkongsi kandungan di antara peranti. Perkongsian kandungan merangkumi gambar dari komputer pejabat anda yang dapat diakses pada pemain DVD di bilik persidangan, streaming media yang disiarkan di set-top box Internet yang dimainkan di televisyen definisi tinggi di bilik latihan dan perkongsian fail lain. Peranti yang diperakui DLNA siap tanpa wayar, yang bermaksud peranti sudah termasuk penyesuai wayarles terbina dalam dan kemampuan untuk menerima dan menyiarkan kandungan.

Peranti

Peranti yang disahkan DLNA merangkumi HDTV, komputer Windows, pemain Blu-ray, pemain MP3, telefon pintar, pencetak tanpa wayar, komputer tablet, sistem permainan, kamkoder digital, penghala dan pelayan media rumah. Peranti yang diperakui DLNA membawa pelekat DLNA dan maklumat mengenai pakatan dalam manual pemilik peranti. Pelayan media rumah yang diperakui DLNA mampu menyambung ke peranti bukan DLNA dan berkongsi kandungan dari peranti tersebut. Pelayan sangat sesuai untuk berkongsi kandungan dari sistem Windows, Mac atau Linux di rangkaian Internet tanpa wayar syarikat anda.

Kandungan dan Sambungan Rangkaian

Peranti DLNA mampu berkongsi pelbagai kandungan termasuk persembahan perniagaan, video, foto, muzik dan streaming media dari Internet dan Intranet syarikat anda. Peranti yang disahkan DLNA menyokong format fail berikut: MP3, JPEG, MPEG1, MPEG2, DIVX dan MPEG4 AVC. Perkongsian kandungan dilakukan melalui rangkaian tanpa wayar 802.11g anda dan setiap peranti yang diperakui DLNA mampu menerima dan menyiarkan kandungan. Anda juga dapat berkongsi kandungan dengan peranti DLNA yang mengakses rangkaian syarikat anda menggunakan sambungan Ethernet dan bukannya sambungan tanpa wayar.

Pengurus Media

Setiap peranti yang diperakui DLNA menyertakan aplikasi pengurus media, tersedia dalam format CD-ROM dan juga muat turun, yang dipasang pada sistem Windows anda untuk menguruskan kandungan bersama pada peranti. Pengurus media membolehkan anda memilih folder mana yang ingin anda kongsi dan disediakan untuk peranti yang diperakui DLNA. Setelah penyediaan DLNA awal selesai, anda boleh menggunakan alat kawalan jauh peranti DLNA, jika disediakan, untuk mengakses fail yang ingin dimainkan dari komputer anda.

Isu Jenama

Perkongsian dan akses kandungan DLNA berfungsi di pelbagai jenama dan membolehkan sistem Windows berkomunikasi dengan sistem Mac serta berkomunikasi dengan televisyen Samsung. Perikatan ini menghilangkan masalah dengan keserasian jenama dan anda tidak perlu menukar fail menjadi format lain agar peranti dapat memproses dan memainkan fail dengan betul.