Kunci untuk Memperoleh Saham Pasaran

Memperoleh bahagian pasaran adalah strategi agresif yang digunakan pemilik perniagaan untuk memperkuat organisasi mereka sambil melemahkan pesaing. Menjamin lebih ramai pelanggan untuk diri sendiri bermaksud meningkatkan pendapatan syarikat anda dan mengurangkan pendapatan untuk orang lain. Menambah bahagian pasaran adalah sukar, jadi syarikat anda mesti melaksanakan tugas.

Wawasan Ahli

Mencuba memperoleh pangsa pasar adalah perusahaan yang berisiko dan mahal, menurut buku "Strategi Pemasaran," oleh Steven P. Schnaars. Akibatnya, perniagaan kecil dengan sumber yang terhad mungkin ingin mengikuti strategi persaingan lain, seperti melindungi pangsa pasar mereka sekarang dari pesaing dengan memupuk pangkalan pelanggan yang setia. Tetapi jika anda ingin memperoleh bahagian pasaran, Schnaars menulis bahawa satu atau lebih syarat utama berikut mesti ada untuk syarikat anda memperoleh bahagian pasaran.

Pasaran Pertumbuhan Tinggi

Pasaran mesti bertumbuh tinggi, misalnya, untuk teknologi baru yang menarik lebih banyak pelanggan setiap hari. Pasaran pertumbuhan tinggi kurang kompetitif, yang bermaksud syarikat lain tidak akan berusaha keras anda.

Inovasi

Sekiranya syarikat anda mempunyai kelebihan daya saing yang berbeza, seperti inovasi terobosan, anda mungkin dapat memperoleh bahagian pasaran. Sebagai contoh, jika anda memiliki hak paten untuk peranti yang mengungguli produk berkaitan daripada pesaing anda, syarikat anda boleh memperoleh dan memegang bahagian pasaran yang lebih besar.

Pakatan strategik

Perniagaan kecil sering mempunyai idea atau produk yang bagus, tetapi kekurangan sumber daya yang mencukupi untuk pemasaran dan pengedaran yang berkesan. Sekiranya anda dapat membentuk pakatan strategik dengan syarikat yang lebih besar, kemasukan wang tunai memungkinkan anda membiayai usaha agresif untuk merebut bahagian pasaran. Contohnya, jika anda mempunyai produk yang diinginkan tetapi tidak mempunyai daya beli yang mencukupi untuk mendapatkan bekalan mentah dengan harga rendah, menghubungkan syarikat anda dengan yang lebih besar mungkin memberi anda kuasa untuk merundingkan perjanjian yang lebih baik dengan pembekal anda. Kemudian anda dapat menurunkan harga dengan ketara untuk menarik pelanggan dari pesaing.

Pesaing Lemah

Sekiranya pesaing utama lemah kerana beberapa sebab, anda mungkin dapat memanfaatkannya untuk mendapatkan bahagian pasaran. Sebagai contoh, jika pesaing besar dalam industri anda memperluas operasinya, kekurangan fokus dapat menyebabkannya mengabaikan perincian yang lebih kecil, seperti perkhidmatan pelanggan yang diperibadikan. Syarikat anda dapat memanfaatkan kelemahan itu dengan menawarkan perkhidmatan pelanggan berkualiti tinggi yang sangat berbeza dengan cara yang tidak bersaing oleh pesaing anda terhadap pelanggannya, memberikan anda kelebihan daya saing yang dapat menyebabkan pelanggan masuk ke syarikat anda. Begitu juga, masa sukar kewangan boleh menyukarkan pesaing anda untuk menghentikan syarikat anda daripada mengambil alih.