Contoh Pelan Kontinjensi Perniagaan

Setiap perniagaan bergantung pada "pemberian" tertentu, yang terdiri dari mengekalkan kakitangan utama, hingga perancangan kecemasan, hingga pengaturan kredit. Tetapi apa yang berlaku apabila CEO yang agak muda terbunuh dalam kemalangan atau ketika gempa bumi merosakkan ibu pejabat syarikat? Atau, apabila had kredit dibatalkan secara tidak dijangka? Terdapat sebilangan besar perkara yang boleh menjadi salah dan memberi kesan negatif kepada perniagaan.

Bahkan ada perkara baik yang tidak disangka-sangka boleh mengganggu - contoh klasik adalah perniagaan kecil yang mendapat kontrak besar melebihi kemampuan syarikat semasa untuk menunaikannya. Rencana luar jangka menentukan apa yang harus berlaku apabila satu atau lebih kejadian tidak dijangka ini berlaku. Setiap perniagaan - besar atau kecil - memerlukan rancangan luar jangka yang tersendiri.

Contoh berikut berkaitan dengan bagaimana keperluan SEC untuk rancangan luar jangka dapat mempengaruhi perniagaan.

Apa masalahnya?

Setiap rancangan luar jangka menjawab soalan mengenai masalah. Dalam hal ini, SEC menghendaki setiap firma Penasihat Pelaburan Berdaftar memiliki rancangan fail yang memastikan bahawa perniagaan dapat maju dan berurusan secara adil dengan pelabur pelanggannya sekiranya ketua firma itu tidak dapat digunakan kerana kematian, penyakit serius atau kemalangan . Persoalannya adalah: Bagaimana firma akan menangani keperluan pelanggan apabila ketua syarikat tidak dapat digunakan?

Maklumat dan Ketersediaan Data

Perkara pertama yang diperlukan SEC adalah bahawa selalu ada beberapa cara pelanggan dapat mengakses maklumat mereka di dalam akaun firma, yang penting adalah rekod pemegangan ekuiti setiap pelanggan, tetapi juga dokumentasi penting yang berkaitan dengan nasihat cukai dan perancangan persaraan. Pelan luar jangka menangani keperluan ini dengan dua cara:

  • Ia menyatakan bahawa semua maklumat pelanggan disimpan di komputer utama firma dan komputer disandarkan secara berterusan pada pemacu tempatan yang berasingan dan di awan. Maklumat pengambilan khusus diberikan.

  • Ini menyatakan bahawa catatan semua pegangan pelanggan juga disimpan di broker di mana firma menjalankan semua perdagangan, dan bahawa setiap pelanggan memiliki akses tanpa batas ke catatan broker.

Pelan ketersediaan data dua langkah ini menjamin bahawa jika, bangunan syarikat itu hancur, maklumat tersebut tetap tersedia sepenuhnya di luar lokasi, baik untuk firma dan, secara bebas, untuk pelanggannya. Oleh kerana pembrokeran koresponden firma mempunyai kewajiban ketersediaan maklumat yang diamanatkan SEC yang sama dengan firma penasihat, rekod pelanggan yang disimpan di broker juga tersedia di lokasi luar lokasi yang dikendalikan oleh broker. Oleh itu, rekod pelanggan disimpan dan dikekalkan secara berterusan di sekurang-kurangnya empat lokasi fizikal yang terpisah dan di awan.

Kaedah Komunikasi Alternatif Antara Penasihat dan Pelanggan

SEC juga mensyaratkan bahawa setiap firma mempunyai cara alternatif untuk berkomunikasi dengan pelanggan. Mempunyai kaedah alternatif yang ada membolehkan syarikat terus mengurus akaun pelanggan tepat pada masanya sekiranya berlaku malapetaka. Sebagai tambahan kepada alamat e-mel dan nombor telefon firma, firma itu menyimpan peti surat di bandar lain dan secara berkala mengingatkan setiap pelanggannya tentang alamat alternatif itu. Ketua syarikat juga mempunyai akaun telefon bimbit khusus yang terpisah dari akaun telefon perniagaan firma atau nombor telefon peribadinya dan memastikan bahawa setiap pelanggan mengetahui nombor bebas tersebut.

Komunikasi Alternatif Antara Penasihat dan Pekerja

Di syarikat kecil ini, hanya prinsipal yang mempunyai kuasa untuk berdagang bagi pihak pelanggannya; oleh itu kaedah komunikasi alternatif antara penasihat utama dan pekerja perkeranian tunggal tidak diperlukan untuk memastikan perniagaan dapat diteruskan tanpa gangguan. Sekiranya firma mempunyai beberapa penasihat berdaftar yang mengendalikan akaun pelanggan, cara komunikasi alternatif serupa dengan yang diperlukan untuk penasihat utama akan diperlukan dan ada.

Keperluan Pelaporan Peraturan

Kerana rekod perniagaan disimpan di lebih dari satu lokasi fizikal dan juga disimpan di awan, di mana ia tersedia tanpa mengira lokasi penasihat. Selagi penasihat berada dalam keadaan sihat dan fikiran yang waras, tidak ada bencana fizikal atau kecemasan yang mungkin menghalang beberapa dan kadang-kadang kewajiban pelaporan peraturan syarikat.

Sekiranya penasihat itu sakit teruk, mati atau tidak waras, isteri penasihat - seorang profesional pemasaran yang mapan - mempunyai arahan untuk memberitahu pelanggan, yang semuanya dikenali secara peribadi olehnya. Dia juga diinstruksikan dalam cara menamatkan perniagaan sebagai institusi berdaftar, dengan pemberitahuan kepada SEC. Pada ketika itu, perniagaan akan berhenti dan pelanggan akan memikul tanggungjawab untuk akaun mereka sendiri dengan gangguan minimum.

Akses ke Dana sekiranya berlaku Penamatan Syarikat

Pelanggan mempunyai akses berterusan ke dana dan rekod sepanjang masa melalui broker koresponden firma.

The Takeaway untuk semua Jenis Pelan Kontinjensi

Pelan luar jangkaan khas untuk khidmat nasihat pelaburan kecil yang berdaftar memberikan maklumat yang baik mengenai rancangan luar jangka umumnya:

  • Setiap rencana kontinjensi berasal sebagai jawaban untuk pertanyaan tertentu, di sini: "Perlindungan apa yang ada untuk kelanjutan atau penamatan perkhidmatan ini secara teratur sekiranya berlaku ketidakmampuan penasihat utama untuk memajukan perniagaan?"

  • Setiap rancangan luar jangka menyediakan penyelesaian khusus untuk satu atau lebih masalah tertentu .
  • Rancangan ini membincangkan bagaimana syarikat bertindak balas secara dalaman terhadap acara tersebut dan juga bagaimana syarikat bertindak balas terhadap acara tersebut secara luaran.
  • Rancangan luar jangka yang lebih komprehensif mungkin terdiri daripada beberapa rancangan khusus yang berbeza seperti yang ada dalam contoh, masing-masing menangani krisis tertentu atau kejadian yang tidak dijangka.

Rancangan khusus ini menangani dua masalah yang biasa dialami oleh banyak rancangan luar jangka: kehilangan data dan ketidakupayaan kepimpinan. Masalah lain yang sering ditangani oleh rancangan luar jangka adalah:

  • bencana alam (juga tersirat dalam contoh)
  • ancaman keselamatan awam, kecederaan pekerja dan pelanggan dan kemalangan di tempat kerja secara amnya
  • salah urus, sengaja atau tidak disengajakan
  • perancangan responsif terhadap isu tanggungjawab produk tertentu.