Apakah Pengiklanan Merentas Media?

Pemilik perniagaan mesti melaburkan masa dan wang untuk memasarkan perniagaan mereka dan mempromosikan produk dan perkhidmatan mereka. Pemasaran yang berkesan adalah salah satu sebab utama mengapa beberapa perniagaan menjadi berjaya. Walaupun beberapa pemilik berpegang pada satu jenis pemasaran, yang lain menggunakan pelbagai medium untuk berhubung dengan pelanggan. Kaedah yang berkesan untuk menjangkau khalayak yang lebih luas adalah iklan lintas media.

Definisi

Periklanan silang media adalah strategi yang digunakan oleh pemilik perniagaan untuk memasarkan perniagaan menggunakan pelbagai jenis media. Pemilik boleh menggunakan semua jenis media secara berasingan atau menggabungkan beberapa medium untuk membuat kempen pemasaran yang padu. Pengiklanan silang media adalah yang sering diabaikan oleh pemilik perniagaan, terutamanya pengusaha Internet, menurut Web Pro News. Ingatlah profil pengguna sasaran ketika memilih media untuk perniagaan tertentu untuk mencapai keuntungan maksimum.

Jenis Media

Pergaulan yang biasa dibuat orang ketika memikirkan media adalah radio, televisyen dan surat khabar. Walau bagaimanapun, pemilik perniagaan mesti belajar mengenai jenis media lain untuk menjangkau khalayak yang lebih luas. Jenis media tambahan untuk kempen periklanan lintas media termasuk papan iklan, iklan cetak, iklan video di laman web khusus, ruang iklan yang ditawarkan oleh mesin pencari, sepanduk Internet dan iklan visual.

Tujuan

Tujuan iklan lintas media adalah untuk menjangkau khalayak dan pelanggan yang lebih besar. Sekiranya profil pelanggan sasaran luas dan merangkumi rentang usia antara 18 tahun dan 65 tahun, syarikat boleh menggunakan pelbagai jenis media untuk menjangkau semua pelanggan. Walaupun warga tua boleh membaca surat khabar atau menonton televisyen untuk melihat iklan, generasi muda mungkin menggunakan laman web dan aplikasi di telefon pintar untuk mengetahui tentang produk atau perkhidmatan baru.

Ciri-ciri biasa

Semua iklan yang dibuat dalam kempen periklanan lintas media sering kali memiliki struktur atau pemikiran yang sama. Setiap iklan mesti menarik perhatian dan menarik perhatian. Pasti menarik, memprovokasi pemikiran atau mempunyai mesej yang relevan kepada mereka yang membaca mesej itu. Terakhir, ia mesti mempunyai ajakan bertindak, sama ada pautan ke laman web di Internet atau maklumat hubungan seperti alamat laman web, nombor telefon atau alamat e-mel.