Bahagian Pencetak

Pencetak yang menghasilkan surat-menyurat, invois dan laporan di pejabat anda mengandungi ratusan komponen yang membentuk bahagian fungsinya. Walaupun pencetak memiliki banyak harga, ukuran dan kemampuan, mereka memiliki banyak bagian yang sama. Semua pencetak mempunyai simpanan kertas, pengumpan untuk memasukkan kertas ke dalam pencetak, mekanisme percetakan dan elektronik untuk mengawal keseluruhan proses.

Dulang Kertas

Pencetak mempunyai sekurang-kurangnya satu dulang - dan kadang-kadang beberapa dulang - yang memegang kertas untuk dicetak. Pencetak desktop sederhana biasanya mempunyai dulang tunggal yang anda sesuaikan untuk pelbagai jenis kertas, sampul surat dan bahan lain. Dulang pencetak kecil biasanya 100 hingga 250 helai. Pencetak yang lebih besar, sesuai untuk sekumpulan pengguna, mempunyai dulang kaset berkapasiti tinggi yang menyimpan ribuan helai. Di samping itu, ia mungkin mempunyai dulang pengumpan manual yang terpisah untuk sampul surat dan bentuk khas lain.

Mekanisme Makanan

Mekanisme pengumpan pencetak menarik sehelai kertas dari dulang dan membawanya melalui mekanisme cetak. Mekanisme pengumpanan mempunyai satu set penggelek getah yang dirancang untuk menarik kepingan tunggal dari bahagian atas dulang. Elektronik pencetak menghantar isyarat masa ke mekanisme pengumpanan, sehingga apabila pencetak selesai dengan satu helaian, alat ini akan meletakkan yang baru.

Mekanisme Cetakan Laser

Pencetak laser mempunyai mekanisme cetak yang terdiri daripada gendang logam, laser, dan optik untuk mencerminkan laser. Optik mengimbas sinar laser di permukaan dram, "melukis" teks dan grafik sebagai grid titik-titik kecil. Permukaan sensitif cahaya drum bertindak balas terhadap laser dengan meningkatkan muatan elektrik statik. Serbuk toner melekat pada dram hanya di mana elektrik statik menahannya. Drum memanaskan, mencairkan serbuk, yang ditekan oleh mekanisme cetak ke atas lembaran kertas.

Mekanisme Cetakan Inkjet

Pencetak inkjet dengan tepat menyemburkan dakwat dari kartrij atau sekumpulan kartrij yang bergerak maju-mundur melintasi sehelai kertas. Kerana kartrij itu sendiri mengandungi banyak komponen aktif, mekanisme cetak inkjet adalah mudah, terdiri hanya dari tali pinggang yang digerakkan oleh motor yang membawa kartrij.

Elektronik

Elektronik pencetak terdiri daripada mikropemproses dan memori, panel kawalan dan komponen lain. Mikroprosesor menerima dokumen dari komputer pengguna dan mengubahnya menjadi serangkaian titik kecil yang membentuk gambar di halaman. Ia juga mengawal masa makan dan mekanisme pencetakan dan menghentikan pencetak jika mengesan kemacetan kertas. Panel kawalan membolehkan anda menghentikan, memulakan dan menguji pencetak, serta mengubah konfigurasinya.

Tong Keluaran

Lembaran yang dicetak jatuh ke dalam satu atau lebih tong output. Sebilangan besar pencetak mempunyai tong sampah yang menyimpan halaman dengan kemas. Pencetak yang lebih canggih mempunyai dua atau lebih tong untuk mengatur banyak tugas cetak atau menyusun halaman laporan. Tong output mungkin mempunyai suis yang menghentikan pencetak apabila ia penuh. Ini menghalang halaman daripada tergelincir dari bahagian atas timbunan dan hamburan ke lantai.