Untuk Apa Orang Menggunakan Penyata Pendapatan Caruman?

Penyata pendapatan sumbangan, juga dikenali sebagai penyata pendapatan margin sumbangan, mengukur kos berdasarkan kawasan fungsional atau segmen perniagaan. Ini berbeza dengan penyata pendapatan tradisional, yang tidak membezakan antara kos pengeluaran dan penjualan tetap dan berubah-ubah, dan yang menganggap syarikat secara keseluruhan daripada setiap segmen secara individu. Penyata pendapatan sumbangan amat berguna bagi pembuat keputusan dalaman.

Analisis Break-Even

Salah satu kegunaan utama penyata pendapatan sumbangan adalah analisis impak segmen tertentu. Margin sumbangan pertama kali dikira dengan mengambil hasil penjualan dikurangkan dari kos penjualan dan pembuatan berubah untuk mendapatkan margin sumbangan. Margin sumbangan kemudian dibandingkan dengan kos tetap. Apabila margin sumbangan tolak kos tetap sama dengan sifar, titik pulang modal telah dicapai. Sekiranya syarikat mempunyai pendapatan penjualan tambahan melebihi titik pulang modal, ia akan menghasilkan keuntungan. Sekiranya margin sumbangan kurang dari titik pulang modal, syarikat tersebut mengalami kerugian.

Analisis Kos-Jumlah-Keuntungan

Analisis Kos-Volume-Keuntungan terdiri daripada pelbagai versi persamaan asas "keuntungan sama dengan penjualan tolak perbelanjaan berubah tolak perbelanjaan tetap." Pengurus memanipulasi persamaan ini dengan pelbagai cara untuk menolong mereka membuat matlamat penjualan dalam kedua-dua unit dan dolar hasil dan menyusun struktur komisen penjualan. Persamaan ini juga digunakan untuk mengira margin keselamatan syarikat, iaitu jumlah penjualan yang dapat diturunkan sebelum syarikat itu mulai mengalami kerugian dan bukannya membuat keuntungan.

Penilaian Prestasi Segmen

Sebilangan besar perniagaan mempunyai segmen yang berbeza, yang dapat diklasifikasikan berdasarkan barisan produk, jabatan, laman web pembuatan atau penjualan. Penyata pendapatan sumbangan boleh digunakan untuk menilai prestasi setiap segmen ini berdasarkan faktor-faktor dalam kawalan jabatan itu. Segmen yang tidak menguntungkan kadang-kadang dapat disembunyikan oleh keuntungan keseluruhan korporat, atau segmen yang berjalan dengan baik mungkin kelihatan buruk kerana overhead korporat, yang berada di luar kawalan mereka. Margin sumbangan setiap segmen mewakili kemampuan unit perniagaan tertentu untuk mengawal kos berubah untuk mewujudkan operasi yang menguntungkan.

Pertimbangan

Model penyata pendapatan sumbangan tidak boleh digunakan untuk tujuan pelaporan atau percukaian luar berdasarkan garis panduan Prinsip Perakaunan yang Diterima Secara Umum, atau GAAP. Ini bermaksud bahawa syarikat yang diperdagangkan secara terbuka mesti memberikan penyata pendapatan tradisional kepada pemegang saham sebagai sebahagian daripada setiap laporan, walaupun dibenarkan memasukkan penyata pendapatan sumbangan sebagai maklumat tambahan, bukan GAAP. Walau bagaimanapun, tidak semestinya kepentingan syarikat untuk mengungkapkan maklumat tambahan kerana pesaing mungkin menggunakannya terhadap syarikat.